Actualitate

2018, anul cu risc major de seisme puternice

2018 va fi anul cu cele mai multe seisme devastatoare. Aceasta este concluzia la care au ajuns doi cercetători americani din domeniul seismologiei care au studiat cutremurele de peste 7 grade care au avut loc începând cu anul 1900 până în prezent.

Legătura dintre rotația Terrei și activitatea seismică a fost prezentată într-un studiu publicat de Roger Bilham, cercetător la Universitatea Colorado din Boulder, și Rebecca Bendick, profesor la Universitatea Montana din Missoula.

Cercetarea lor a fost prezentată la conferința anuală organizată de Geological Society of America.

Cercetătorii spun că seismele puternice vor fi provocate de încetinirea rotaţiei Pământului. Deşi fluctuaţiile de rotaţie sunt mici şi schimbă lungimea unei zile cu o milisecundă, ele ar fi implicate în eliberarea unor cantităţi uriaşe de energie subterană.

În anii în care se înregistrează o încetinire a rotaţiei Pământului, au loc 25-30 de mişcări telurice intense, faţă de anii normali, când media este de doar 15 cutremure majore.

În 2017 au avut loc doar 6 cutremure de peste 7 grade. Cel mai puternic, de 8,2, s-a înregistrat în Mexic, la începutul lunii septembrie.

Anul 2018 va fi unul de risc major pentru seisme, inclusiv pentru România. Un recent studiu făcut de Alert, arată că în cazul unui seism de 7 grade Richter, cu epicentrul în Vrancea, vor exista circa 6.500 de morți și 10.000 răniți.

În ultimii doi ani, în România s-au produs peste 25 de seisme cu magnitudine peste 4. Cel mai puternic cutremur din acest an a avut loc în 8 februarie, în Vrancea, şi a avut magnitudinea 5, fiind resimţit şi la Bucureşti.

To Top