Actualitate

Ministrul Culturii recunoaște: Guvernul nu e pregătit pentru Centenarul Marii Uniri

Ministrul Culturii, pesedistul Lucian Romașcanu, a declarat, marți, că deşi mai sunt doar șase luni până în 2018, Guvernul nu e pregătit pentru organizarea Centenarului Marii Uniri de la 1918. El a adăugat că în afară de Hotărârea de Guvern din 2014, act normativ prin care s-a înfiinţat Departamentul Centenar în subordinea Guvernului, „nu prea s-a făcut mult”.

El a spus că s-au făcut prea puține lucruri în cele șase luni de guvernare PSD-ALDE, dar a dat vina și pe greaua moștenire de la Guvernul Cioloș. „Din păcate, noi avem un fel de a acționa care duce spre stingerea incendiilor, decât programarea lucrurile astfel încât incendiile să nu… Din perspectiva publică pare a fi un incendiu. Până în ianuarie inclusiv, acest secretariat pentru Centenar a fost condus de Daniel Șandru, numit de domnul Cioloș. Nu a existat o predare-primire către noul secretar, și am luat lucrurile de la 0”, a spus Lucian Romașcanu la Digi24.

Romașcanu a mai spus că acest Departament al Centenarului se va muta în subordinea ministrul Culturii și va avea un comitet interministerial.

În ceea ce privește programele care vor fi organizate anul viitor, ministrul a precizat că a primit deja 300 de proiecte.

Chestionat cu privire la bugetul evenimentului, ministrul Culturii a spus că acesta este de doar 300.000 de lei, însă a adăugat că va cere suplimentarea acestuia la următoarea rectificare bugetară.

Lucian Romașcanu a opinat că o sumă precum 20 de milioane de euro ar putea fi depășită dacă vor fi proiecte de infrastructură. El a subliniat că va oferi o cifră exactă a bugetului alocat la 1 septembrie.

Întrebat dacă va fi inaugurată vreo autostradă între provinciile istorice până anul viitor, ministrul a refuzat să răspunda: „Să nu discutăm despre autostrăzi… Discuția ajunge în alte părți și nu mai ajungem la Centenar”.

To Top