Actualitate

ACORD ISTORIC Trump – Kim Jong – Un: Phenian-ul promite denuclearizare, SUA îi garantează securitatea

Donald Trump şi Kim Jong-Un au schimbat marţi o strângere de mână istorică pe insula Sentosa, la Singapore, prima dintre un preşedinte american în exerciţiu şi un lider nord-coreean. Imaginea este una simbolică şi de neimaginat de mulţi, după decenii de tensiuni legate de ambiţiile nucleare ale Coreii de Nord.

“Vom avea o relaţie formidabilă”, a afirmat puţin timp după aceea Donald Trump, aşezat alături de omul forte de la Phenian, declarând-se convins că întâlnirea va fi un “succes imens”.

“Încântat să vă întâlnesc, domnule preşedinte. Vechile practici şi prejudecăţi au lucrat împotriva noastră, dar le-am depăşit pe toate şi astăzi suntem aici”, a afirmat la rândul său Kim Jong-Un.

După această scenă observată cu atenţie de zeci de milioane de persoane din întreaga lume, cei doi au avut o discuţie privată, în prezenţa interpreţilor, care a durat aproximativ 50 de minute.

Ulterior, preşedintele SUA şi liderul Coreii de Nord au demarat o reuniune cu echipele lor,în vederea închierii summitul lor istoric asupra viitorului arsenalului nuclear al Phenianului.

Liderul de la Casa Albă a sugerat că el și Kim Jong-Un vor rezolva disputele privind programul nuclear al Coreei de Nord. “Lucrând împreună vom rezolva această problemă”, a declarat Donald Trump, care a adăugat că cei doi lideri “vor reuși să rezolve o mare dilemă”.

Cu toate acestea, liderul nord-coreean Kim Jong-Un nu a oferit un răspuns atunci când a fost întrebat, în cadrul summitului cu președintele Donald Trump, dacă Phenianul va renunța la dezvoltarea armelor nucleare. Cu toate acestea el a precizat că acest summit reprezintă un “început al păcii”.

”Cu siguranță vor exista obstacole, dar astăzi este ziua unui început bun. Sunt determinat să lucrăm împreună”, a declarat Kim Jong-Un.

În cadrul întâlnirii cu președintele sud-coreean, în luna aprilie, Kim Jong-Un a declarat că Seulul și Phenianul vor depune eforturi comune pentru demararea unor discuții cu SUA și China cu scopul negocierii unui tratat de pace care să pună capăt în mod formal războiului din Coreea, încheiat printr-un armistiţiu, semnat de SUA, reprezentând ONU, Coreea de Nord și China.

“A fost într-adevăr o întrevedere fantastică” care s-a derulat “mai bine decât şi-ar fi putut imagina cineva”, a declarat preşedintele SUA pentru presă la finalul dineului de lucru pe care l-a avut cu liderul nord-coreean.

“Acum vom merge să semnăm”, a adăugat Donald Trump, fără a preciza despre ce fel de tip de document este vorba. “Am decis să lăsăm trecutul în urmă”, a declarat la rândul său Kim Jong – Un.

După “câteva ore intense” petrecute tete-a-tete, cei doi lideri au semnat un “document destul de cuprinzător” urmare a căruia “lumea va asista la schimbări majore”.

“Suntem foarte mândri de ceea ce s-a întâmplat astăzi. Întreaga noastră relaţie cu Coreea de Nord şi peninsula coreeană va fi într-o situaţie mult diferită decât a fost în trecut”, a declarat Trump.

După semnarea acordului, Trump a susţinut o conferinţă de presă în care spune că liderul Kim Jong Un a fost de acord, verbal, să distrugă ”o instalație majoră de testare a motoarelor de rachetă” și s-a angajat ferm pentru denuclearizare.

Documentul semnat de Donald Trump și Kim Jong-un în cadrul summitului de la Singapore angajează Coreea de Nord la o ”denuclearizare totală” a peninsulei coreene, dar este încă neclar ce anume înseamnă acest lucru. De cealaltă parte, Trump promite că SUA vor oferi garanții de securitate Coreei de Nord, în schimbul dezarmării nucleare.

“Președintele Kim are în față oportunitatea unică de a rămâne în istorie ca liderul care a adus o glorioasă nouă eră de prosperitate pentru poporul lui”, a spus președintele american.  El i-a mulțumit lui Kim că a făcut un pas îndrăzneț pentru poporul său, asta arată că schimbarea este posibilă.

“Întâlnirea a fost onestă, directă şi productivă. Nu există nicio limită pentru ce poate realiza Coreea de Nord după ce va renunța la armele nucleare și se dedică comerțului”, a mai afirmat Trump, adăugând că “adversarii chiar pot deveni prieteni”.

“Au fost 24 de ore extraordinare. Mă adresez lumii cu un mesaj de pace, speranţă şi viziune. Le mulţumesc autorităţilor din Singapore, preşedintelui din Coreea de Sud, premierului Japoniei. Îi mulţumesc liderului nord-coreean, Kim Jong-Un, pentru că face primul pas spre viitorul ţării. Am avut o discuţie onestă şi directă. Schimbarea este posibilă”, a spus Donald Trump, după întâlnire.

Trump a mai precizat că şi-a creat o “legătură foarte specială” cu “foarte inteligentul” lider nord-coreean Kim Jong Un.

 

 

 

To Top