Actualitate

Adjunctul Inspecției Judiciare, acuzații bombă la adresa a trei procuroare care au controlat DNA

Inspectorul-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare, Gheorghe Stan, prezent luni în cadrul Secţiei pentru procurori a CSM pentru a prezenta punctul de vedere cu privire la raportul întocmit după controlul efectuat la DNA, a calificat luni drept “inedită” atitudinea unor membri ai echipei de control care au contestat o serie de constatări făcute de colegi în raportul final criticat de Laura Codruţa Kovesi. 

“Inedit în acest raport este o notă de opinie separată, întocmită de către inspectorii Rădescu, Prisecariu şi Focică. Ce fac doamnele inspector? Arată că nu sunt de acord cu ce au reţinut colegele lor în raport. Adică contestă constatările făcute de colege. Această procedură eu, personal, nu am întâlnit-o în 19 ani de magistratură şi şapte ani ca inspector – să conteşti constatările faptice reţinute de colegi într-un raport de control”, a declarat Gheorghe Stan, în cadrul şedinţei Secţiei pentru procurori a CSM.

Potrivit acestuia, raportul de control n-a respectat nici structura stabilită prin ordinul inspectorului-şef al Inspecţiei Judiciare: “Raportul nu a respectat structura din ordinul inspectorului-şef, din cauza faptului că, după încheierea propriu-zisă a activităţii de control, doamna inspector Elena Rădescu, în calitate de coordonator, a remis în scris colegelor inspector o adresă prin care solicita ca partea lor din raport să fie întocmită după o nouă structură, stabilită personal de ea, fără consultarea celorlalţi membri ai echipei şi în contradicţie cu ce era menţionat în ordinul inspectorului-şef”.

De subliniat că raportul de control la DNA a fost însuşit integral de inspectorii judiciari Mihaela Hitruc, Monica Pleşea şi Sanda Mateş, în timp ce coordonatoarea echipei de control, Elena Rădescu, precum şi Cornelia Prisăcariu şi Mihaela Focică au formulat opinii separate. Rădescu, Prisăcariu şi Focică au arătat, în opinia separată, că nu sunt de acord cu aprecierea că şefa DNA a refuzat să pună la dispoziţie documentele solicitate de echipa de control, deoarece nu a fost vorba de un refuz expres. În plus, ele au considerat că aspectele menţionate în raport ar viza modul de efectuare a controlului şi nu activitatea DNA.

To Top