Actualitate

ALERTĂ: Kim Jong-Un se pregătește de război!

SUA se tem că nord-coreeni ar putea lansa, în doar câteva săptămâni, mini-rachete nucleare, capabile să parcurgă Oceanul Pacific, scrie cotidianul Daily Mail.  De altfel, există o alertă declanşată la nivel mondial deoarece Coreea de Nord a efectuat exerciții de evacuare în masă în întreaga țară, măsură considerată de experți drept pregătire pentru război.

De altfel, Kim Jong – Un susține proiectul mini-rachetelor și încurajează cercetătorii să grăbească construirea acestora și a altor arme nucleare. Un comunicat de presă transmis prin agenția de stat a regimului de la Phenian avertizează că „forța nucleară a Republici Democrate Nord Coreene a devenit foarte puternică”.

Exercițiile de evacuare în masă au avut loc în atât în orașele principale din Coreea de Nord, cât și în cele secundare, cu precădere de-a lungul coastei de est, dar nu și în Phenian. Veștile exercițiilor de amploare vin într-o perioadă în care Phenian-ul amenință SUA că deține o rachetă balistică internațională capabilă să lovească teritoriul american.

„Coreea de Nord accelerează amenințarea pe care o îndreaptă împotriva vecinilor săi și a întregii lumi prin intermediul programelor sale ilegale și inutile”, a declarat James Mattis, secretar american al Apărării, adăugând faptul că procedurile de cooperare militare și diplomatice dintre SUA și Coreea de Sud se vor intensifica, luând forma „unei noi urgențe”. Oficialul american a mai declarat că SUA nu vor accepta niciodată ca teritoriul lor să fie vizat de un atac nuclear.

Există voci care susțin că exercițiile efectuate de regimul de la Phenian sunt un semn că regimul nord-coreean se simte mult mai amenințat decât înainte și încearcă să le confere cetățenilor săi percepția că dețin controlul asupra situației.

Christopher Green, doctorand al Universității din Leiden (Germania), a susținut că nu este clar dacă “preocupările reale în materie de securitate conduc la aceste măsuri, ori dorința de-a descrie imaginea unui guvern care are preocupări legate de securitate”.

To Top