Actualitate

ALERTÃ: Procurorul DNA Mihaiela Iorga Moraru, suspendată din funcţie

Secţia pentru procurori a CSM a luat act luni de suspendarea din funcţie a procurorului Mihaiela Moraru Iorga, ca urmare a trimiterii sale în judecată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru favorizarea făptuitorului şi fals intelectual.

Contactată de România TV, procurorul a spus că era în concediu fără plată şi oricum nu-şi exercita atribuţiile.

Pe 8 februarie, procurorul Mihaiela Moraru Iorga, din cadrul DNA, a fost trimisă în judecată pentru favorizarea făptuitorului şi fals intelectual în formă continuată (patru acte materiale). Motivul invocat de DNA: „În perioada 2015 – iunie 2017, la rugămintea expresă a unui inculpat dintr-un dosar aflat la acea vreme pe rolul DIICOT – Serviciul Teritorial Ploieşti, procurorul Moraru Iorga Mihaiela, pentru a îngreuna cercetările şi tragerea la răspundere penală a inculpatului, cu intenţie directă, l-a ajutat, prin efectuarea mai multor acte comisive şi omisive”.

Mihaiela Moraru Iorga este acuzată că a desfăşurat activităţi de anchetă în afara cadrului legal, în paralel cu urmărirea penală derulată de procurorii DIICOT care erau legal învestiţi cu exercitarea acţiunii penale împotriva persoanei respective. Concret, aceasta ar fi a purtat cu inculpatul Florian Walter, la vremea respectivă urmărit internaţional, mai multe discuţii informale în cadrul cărora, printre altele, i-a transmis acestuia „aibă un pic de răbdare că lucrurile nu se rezolvă peste noapte”. Acelaşi gen de discuţii au fost purtate şi cu intermediari ai lui Walter, în biroul său din sediul DNA,.

Mihaiela Moraru Iorga este acuzată de DNA ca ar fi făcut demersuri pentru identificarea, iar ulterior pentru preluarea nelegală spre soluţionare a unui dosar al lui Florian Walter, înregistrat la Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie din cadrul DNA, motivând că ar instrumenta o cauză mai veche care priveşte aceleaşi fapte.

În opinia DNA, procurorul Mihaiela Moraru Iorga ar fi urmărit, prin aceste demersuri, inducerea în cauză a unor dubii în ceea ce priveşte amploarea activităţii infracţionale a persoanei respective.

Mihaiela Moraru Iorga mai este acuzată că, în acelaşi context, nu a depus la dosar raportul de expertiză, după ce i-a fost predat de către experţii desemnaţi. Mai mult, ea ar fi invocat în patru ordonanţe de prelungire a măsurii controlului judiciar că raportul de expertiză nu a fost finalizat, în condiţiile în care îl primise în data de 17 octombrie 2016 şi prin ordonanţă stabilirea cuantumului onorariului final şi achitarea contravalorii expertizei, în cea mai mare parte din fondurile DNA.

Mihaiela Moraru Iorga a fost revocată din funcţie printr-un ordin al procurorului şef al DNA din 5 iulie 2017, avizat favorabil de către Secţia pentru procurori din cadrul CSM.

Pe 27 septembrie 2017, Curtea de Apel Bucureşti a suspendat provizoriu executarea ordinului, Moraru fiind reîncadrată provizoriu în cadrul DNA.

To Top