Actualitate

Austria se opune primirii României în Schengen

Imediat după ce preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a subliniat în discursul său despre ”starea Uniunii Europene” că se impune extinderea zonei euro şi Schengen către est, prin includerea României şi a Bulgariei, oficiali austrieci de rang înalt au respins vehement această propunere.

Christian Kern, cancelarul social-democrat austriac şi Sebastian Kurz, ministrul de externe austriac au respins, joi planul propus de Juncker cu privire la extinderea Schengen, prin includerea României.

Christian Kern, care candidează împotriva lui Sebastian Kurz în alegerile parlamentare programate la 15 octombrie, a declarat pentru postul de radio ORF că nu vede rostul unei extinderi a zonelor euro şi Schengen, atât timp cât fraudele fiscale, munca detaşată care creează dumping şi nerespectarea plafonului datoriei publice nu sunt eradicate. ”Pur şi simplu nu are sens ca zona euro să fie extinsă înainte să fie rezolvate aceste probleme, deoarece, aceste probleme vor fi şi mai mari. Aceasta este o extindere a problemelor în fond și nu un plus în cooperarea europeană”, a declarat Christian Kern, dând ca exemplu criza zonei euro, în care Grecia s-a aflat aproape de faliment.

În paralel, Sebastian Kurz a dat Grecia drept un exemplu prost de aderare a unor state care nu îndeplinesc condiţiile cu privire la finanţele publice stabilite de UE. “Zonele euro şi Schengen sunt deschise tuturor, dar numai cei care îndeplinesc criteriile pot adera. Trebuie să evităm situaţii ca cea din Grecia”, a subliniat ministrul de externe austriac.

To Top