Actualitate

AZI este Naşterea Maicii Domnului. Tradiții de Sfânta Maria Mică

Creştinii sărbătoresc pe 8 septembrie Naşterea Maicii Domnului, cea mai mare sărbătoare a toamnei, cunoscută drept Sfânta Maria Mică. Sfânta Maria este prima sărbătoare din cursul anului bisericesc, care a început la 1 septembrie.

Maica Domnului este ocrotitoarea fecioarelor, a mamelor, a femeilor nemăritate, a femeilor care își doresc un copil și a femeilor însărcinate, o prezență feminină menită să aline suferințele și necazurile feminine.

In această zi se pune că este bine să se aprindă o candelă în dreptul icoanei Maicii Domnului care să se lasă să ardă pe tot parcursul sărbătorii, pentru cinstirea memoriei celor dragi, trecuți pe lumea cealaltă.

Obiceiurile si tradițiile spun că pe 8 septembrie, bărbaţii nu meşteresc şi nu fac treaba în gospodărie, iar femeile nu cos şi nu spală rufe. Se spune că rugăciunile adresate Maicii Domnului în această sfântă zi de sărbătoare de către cele care îşi doresc un copil sunt mai ascultate ca oricând.

În credința populară, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului reprezintă hotarul astronomic dintre vara şi toamnă, momentul în care se dă startul lucrărilor agricole de toamnă şi momentul în care noul anotimp începe să îşi intre în drepturi.

De asemenea, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului este ziua în care gospodinele împart struguri și prune pentru sufletul lor, ziua în care vremea începe să se strice, devenind capricioasă şi mai răcoroasă., iar plantele nu mai sunt bune de leac şi îşi pierd puterile tămăduitoare.

O superstiţie românească spune că cei care mănâncă gătit la foc în aceste zile au şansă de a atrage asupra lor boli care îi pocesc.

În părțile maramureșene, ploaia în ziua de 8 septembrie este considerată drept un semn divin de rod și belsug. Ea anunță o toamnă îndelungată și capricioasă, cu ploi multe. Dacă în schimb, în preajma Sărbătorii Nașterii Maicii Domnului, perii și merii sunt în floare, se spune că toamna va fi lungă și însorită.

To Top