Actualitate

BOMBĂ la RECTIFICARE: Guvernul ia banii de investiţii de la ministere

Pentru a nu depăşi ţinta de deficit, la rectificarea bugetară se vor lua bani de la ministerele care nu au avut capacitatea să utilizeze fondurile, printre care şi Ministerul Transporturilor. Sunt doar câteva din anunţurile făcute a declarat Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor, într-un interviu acordat ZF.

„Multe ministere au o execuţie slabă. Ministerul Transporturilor nu are o execuţie bună la investiţii. Este adevărat că erau sume mari pe fonduri europene, dar nu s-a reuşit atragerea lor, aşa încât până la această oră execuţia este slabă. Abia acum a demarat execuţia. A durat foarte mult acreditarea Autorităţilor de Management. Premierul a fost la Bruxelles, a vorbit cu preşedintele Jean-Claude Juncker şi s-a reuşit deblocarea. Încep să vină banii. Cred că vom încheia cu venituri din fonduri UE de 5,2 miliarde de euro, conform programului. Este adevărat că investiţiile sunt cu 17% în scădere la opt luni. La rectificare vom lua bani de la ministerele care nu au avut capacitatea să utilizeze aceşti bani şi vom da la cele care au nevoie de bani. Vom lua şi de la Transporturi. Vom păstra deficitul la 2,95% din PIB. În niciun caz nu vom trece de 3%”, a afirmat ministrul Finanţelor.

În ceea ce priveşte execuţia bugetară, Ionuţ Mişa a spus că: „Avem bani. Nici măcar o secundă nu am discutat cu FMI despre vreun împrumut”.

“Ministerul Apărării are bani pentru salarii, dar norma de hrană nu se mai plăteşte în avans. Nu am înţeles de unde a apărut zvonul că nu ar fi. Problema de la MApN este că nu cheltuie pe investiţii banii acordaţi conform bugetului, adică 2% din PIB. Va fi foarte greu să-i cheltuie. Avem speranţa ca banii să fie cheltuiţi în special pe echipamente şi înzestrare”, a precizat ministrul Finanţelor.

To Top