Actualitate

CUTREMUR ÎN MAI: Carmen Dan l-a demis pe șeful Poliției Române, chestorul Bogdan Despescu

Ministrul de Interne Carmen Dan l-a demis pe chestorul Bogdan Despescu, inspector șef al Inspectoratului General al Poliției Române. Decizia finală va fi luată de premierul Mihai Tudose si este generată de scandalul polițistului pedofil, descoperit foarte târziu de colegii lui, în ciuda faptului că imaginile cu agresorul de copii și alte probe erau disponibile cu multă vreme înainte.

„Am constatat că foarte rapid Poliția Română a făcut o informare prin purtătorul de cuvânt, cu referire la testările psihologice. O anchetă internă urmează la nivelul Poliției Rutiere. Am constatat că niciunul dintre șefii acestui polițist nu a înțeles să-și asume responsabilitatea. Am aflat că testele nu sunt relevante. (…) Sunt total nemulțumită de explicațiile pe care le-am primit. Sunt foarte nemulțumită de conducerea Poliției Române. Niciunul nu a ieșit să dea explicații publice. Am văzut că a fost demis Vornicu, cel care îl folosea ca șofer pe Eugen Stan, deși era încadrat ca agent. Dar ce s-a întâmplat cu cazul de tentativă de viol? S-a stat mai mult de un an pe acest dosar, în timp ce el acorda amenzi, adică era activ, ultima amendă fiind din decembrie. Cum de nimeni dintre cei care aveau atribuții de cunoaștere a polițistului nu a știut de aceste devieri comportamentale. Ce s-a întâmplat cu șefii care au aflat de astfel de acuze la adresa unui polițist. Probabil este un caz izolat, dar cu repetiție. Nu înțeleg de ce informația primară, din 5 ianuarie, a fost raportată cu întârziere către ministru. I-am cerut la un moment dat domnului Despescu, șeful IGPR, să aibă o discuție cu șeful serviciului omoruri. Aflu acum că faptele din dosarul din 2009 s-au prescris. Nu vom putea face pași înainte în formula aceasta. Poliția Română are nevoie de o schimbare. Am transmis mai devreme premierului propunerea de demitere a domnului chestor Bogdan Despescu. În locul său, interimar, va fi dl. Cătălin Ioniță de la Direcția Anticorupție. Am aflat cu stupefacție că în majoritatea unităților se folosesc teste psihologice fără licență. Aștept să facă pași în spate șeful de la Control Intern din Poliția Rutieră, precum și șeful de la Omoruri”, a declarat ministrul Carmen Dan.

Cu ocazia Zilei Naționale a României de anul trecut, șeful IGPR, chestorul Bogdan Despescu, a fost înaintat în gradul de chestor șef de poliție. Decretul a fost semnat de șeful statului, și contrasemnat de premierul Mihai Tudose. Culmea, în decembrie 2016, chestorul Bogdan Despescu era înaintat din gradul de chestor de poliție în chestor principal de poliție, cu două stele.

Bogdan Despescu este născut în județul Buzău, are 45 de ani, este căsătorit și are un copil. Acesta a absolvit Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza“ în anul 1995, ulterior ocupând diferite funcții în cadrul IJP Buzău, IJP Prahova și IJP Constanța ca ofițer specialist în Investigarea Fraudelor . În data de 10 decembrie 2015, Bogdan Despescu a fost numit șeful IGPR, iar în 2012  a primit Ordinul Bărbăție şi Credință în grad de Ofițer.

To Top