Actualitate

Cărțile Rezistenței anticomuniste, interzise la BookFest-ul patronat de Preşedinţia lui Johannis

Participarea Editurii Sânziana, la BookFest 2018, care se va derula în perioada 30 mai – 3 iunie, nu va mai fi posibilă în acest an. Motivul: în ultima clipă, Editurii Sânziana i s-a comunicat – doar telefonic – că participarea sa nu mai este dorită, cu toate că anterior reprezentanţilor acesteia li se comunicase oficial inclusiv amplasamentul stabilit pentru standul editurii la acest eveniment cultural. Astfel, cărţile Rezistenței Anticomuniste, ori cele care amintesc de Vasile Ogoranu, Haiducii Dobrogei, Constantin Iulian şi de martirii temnițelor comuniste nu vor fi prezente la acest eveniment cultural patronat de Preşedintia României.  Intrigat de decizia organizatorilor de a interzice Editura Sânziana la BookFest 2018, Florin Dobrescu, managerul editurii şi preşedintele Asociației pentru Memorie Identitară “CARPAŢII” ne-a remis la redacţie un comunicat de presă pe care îl publicăm integral.

“Cărțile Rezistenței Anticomuniste nu vor fi prezente la acest BookFest 2018. Ogoranu, Haiducii Dobrogei, Constantin Iulian, martirii temnițelor comuniste nu sunt doriți de organizatorii salonului de carte. În mod inexplicabil – deşi ulterior ni s-au oferit explicații puerile – ni s-a comunicat (doar telefonic) că participarea Editurii Sânziana nu mai este dorită, deși anterior ni se comunicase oficial inclusiv amplasamentul stabilit pentru standul editurii.

Solicitarea organizatorilor, cu două săptămâni înaintea deschiderii, de a prezenta lista integrală a titlurilor expuse la acest salon s-a suprapus cu schimbarea atitudinii față de noi.

Au urmat tergiversări și o proastă comunicare, pentru ca în final să ni se ofere, doar telefonic, o serie de scuze jenante, în opinia noastră, dat fiind nivelul pe care îl presupune un atât de prestigios eveniment.

Ni s-ar fi părut mai cinstit să ni se comunice adevăratul motiv al schimbării atitudinii față de noi.

Faptul că Bookfest se află <<sub înaltul patronaj>> al Președinției României și beneficiază de suportul Ministerului Culturii să reprezinte oare premisa unor intruziuni de ordin politic sau ideologic în selectarea expozanților?

Ori prezența Ambasadei SUA în primul rând al partenerilor BookFest constituie un prilej pentru excesul de corectitudine politică al unor structuri ale sistemului, fără legătură cu cultura, dar omniprezente în toate domeniile vieții românești?

Noi credem că la o ediție BookFest al cărei <<invitat de onoare>> sunt Statele Unite ale Americii, ar fi fost binevenită prezența unei cărți precum <<Mesagerii Libertății>>, volum dedicate eroilor parașutați de aviația militară americană între 1951-1953 în România comunistă. La fel, biografia lui Ion Gavrilă Ogoranu, salvat de la moarte de însuși președintele american Nixon. Cine vrea uitate aceste capitole ale Istoriei recente?

Nu este prima oară când activitatea noastră editorială întâmpină obstrucții și discriminări.Editura Sânziana se află de mult timp pe lista neagră a unor grupări și instituții care nu doresc o Românie în care circulația ideilor să fie liberă și Istoria să fie învățată în lumina Adevărului. Spre exemplu, sunt mai bine de nouă ani de când sălile tuturor instituțiilor publice ale Capitalei sunt închise lansărilor de carte ale editurii noastre.

 

Și totuși, nu ne vom descuraja! Chiar dacă ne încearcă o amărăciune văzând că se pun iarăși gratii și lanțuri libertății de expresie, pentru care s-a murit în Decembrie 1989.

Cu doi ani înaintea morții, academicianul Dinu C. Giurescu ne-a comunicat aprecierea sa pentru eforturile editurii noastre de a publica titluri interzise timp de jumătate de secol. Încurajările domniei sale au constituit confirmarea că ne aflăm pe drumul cel bun. Şi suntem deciși să continuăm!

Cei care se fac vinovați de acest nou act de cenzură, la 28 de ani de la căderea regimului comunist, să știe însă că o societate liberă și democratică nu se construiește pe fundamentul unei memorii amputate, falsificate pe criterii ideologice.

Nu pe noi ne-ați alungat de la BookFest, domnilor de la Asociația Editorilor din România, împreună cu înalții voștri parteneri și sponsori, ci pe Ogoranu, pe Haiducii Dobrogei și pe toți eroii rezistenței anticomuniste. Ei vă vor judeca!”

 

27 aprilie 2018 – Editura Sanziana transmite Asociatiei Editorilor de Presa formularul de inscriere la BookFest 2018

 

8 mai 2018 – Asociatia Editorilor din Romania transmite Editurii Sanziana planul final al standurilor pe care urma ca aceasta sa le ocupe la BookFest 2018

 

8 mai 2018 – Planul de amplasament al standului pe care urma sa il ocupe Editura Sanziana la BookFest 2018

 

11 mai 2018 – Editura Sanziana transmite Asociatiei Editorilor din Romania lista cu titlurile cartilor care vor fi lansate la BookFest 2018

 

16 mai 2018 – Asociatia Editorilor din Romania cere Editurii Sanziana lista volumelor ce vor fi lansate la BookFest 2018, desi aceasta lista ii fusese transmisa inca din data de 11 mai 2018

 

24 mai 2018 – Editura Sanziana remite un e-mail Asociatiei Editorilor din Romania prin care cere motivarea scrisa a refuzului de a o primi la BookFest 2018, insa organizatorii evenimentului cultural au tacut malc, preferand sa ofere doar verbal „explicatii” jenante

 

 

To Top