Actualitate

CE, apel către guvernul de la Madrid şi secesioniştii catalani

Comisia Europeană a îndemnat luni guvernul spaniol şi pe secesioniştii catalani “să treacă rapid de la confruntare la dialog”. Totodată, CE a denunţat folosirea violenţei în timpul referendumului asupra independenţei Cataloniei care a avut loc duminică.

“Le cerem tuturor actorilor pertinenţi să treacă rapid de la confruntare la dialog. Violenţa nu poate fi niciodată un instrument în politică”, a declarat Margaritas Schinas – purtătorul de cuvânt al executivului European. Sursa citată a adăugat că Jean-Claude Juncker şi premierul spaniel Mariano Rajoy au discutat duminică, iar luni vor avea o convorbire telefonică.

“Comisia Europeană are încredere în leadership-ul premierului Mariano Rajoy pentru a gestiona această procedură dificilă, în respectul absolut al Constituţiei spaniole şi al drepturilor fundamentale ale cetăţenilor care sunt stipulate acolo”, a adăugat Margaritas Schinas. Purtătorul de cuvânt al executivului European a explicat faptul că
Deşi secesioniştii catalani şi susţinătorii referendumului au cerut Bruxellesului să medieze situaţia, Schinas a explicat faptul că executivul European “nu poate juca un rol în acest stadiu”, deoarece ubiectul este “un dosar intern al Spaniei, care trebuie gestionat în linie cu ordinea constituţională” a ţării. El a precizat însă “doctrina” Comisiei Europene: în cadrul unui referendum legal, teritoriul care se declară independent “se va pomeni în afara UE”.
Întrebat de ce Comisia Europeană nu a făcut apel mai devreme la dialog, Margaritas Schinas a răspuns că executivul european a aşteptat să aibă toate faptele la dispoziţie. “Reacţionăm atunci când avem toate elementele pentru a ne putea exprima”, a explicat acesta.

To Top