Actualitate

Ce a ordonat Donald Trump după atentatul terorist de la New York

Un vehicul a intrat marţi după-amiază pe o pistă de biciclete din districtul newyorkez Manhattan; incidentul soldându-se cu 8 morți şi 11 răniţi. Primarul oraşului New York, Bill de Blasio, a afirmat este vorba de un atac terrorist. Poliţia din New York a relatat că imediat după atentat şoferul camionetei a fost rănit de gloanţele poliţiei. Șeful NYPD a declarat că respectiva camionetă a teroristului a lovit şi un autobuz pentru transportul elevilor, astfel că doi copii şi doi adulţi aflaţi înăuntru au fost răniţi.

Imediat după ce a intrat în mulţime cu camioneta, şoferul a ieşit pe stradă având asupra sa o armă de paintball şi una cu aer comprima cu proiectile plate din plastic, strigând strigat Allah Akbar. Imediat el a fost împuşcat în abdomen şi a fost spitalizat.

Un martor a declarat pentru postul Channel 7 ABC că a văzut camioneta mergând cu viteză spre sud şi lovind câţiva oameni, apoi a sesizat victime căzute în faţa liceului de elită Stuyvesant. Anchetatorii au găsit în camionul suspectului reţinut un bilet scris în limba engleză în care acesta afirmă că a acţionat în numele ISIS. Suspectul se numeşte Sayfullo Habibullaevic Saipov, are 29 de ani, este de origine uzbekă, a venit în SUA în 2010, în Tampa (Florida). NYPD a mai precizat că suspectul este căsătorit, are doi copii, lucra pentru UBER şi locuia în prezent în New Jersey.

Ministerul de externe de la Buenos Aires a comunicat că cinci dintre morții atentatului de la New York sunt argentinieni — un grup de prieteni din Rosario, care sărbătoreau 30 de ani de la absolvirea politehnicii din această localitate. Printre cei care și-au pierdut viața se numără și o femeie din Belgia, iar alți trei belgieni, membri ai aceleiași familii, sunt răniți și au fost supuși unor intervenții chirurgicale, a declarat ministrul de externe de la Bruxelles, Didier Reynders.

FBI şi Poliţia din New York au solicitat celor care deţin informaţii, înregistrări video, fotografii să le pună la dispoziţia celor care se ocupă de ancheta în acest caz. După atac, NYPD a avertizat locuitorii că îşi va intensifica prezenţa pe străzi, inclusiv la parada de Halooween.

Dilfuza Iskhakova, care locuieşte în Cincinnati, Ohio, a declarat că bărbatul a stat cu ea timp de câteva luni, în urmă cu şase ani, la sosirea din Uzbekistan. “Părea un băiat amabil, dar nu vorbea prea mult”, a declarat Iskhakova, adăugând că tânărul doar pleca şi venea de la serviciu, el lucrând la un depozit. Iskhakova a mai susţinut că, la momentul la care l-a cunoscut, Saipov depusese cererea pentru obţinerea cărţii verzi care îi asigura drept de rezidenţă permanentă în SUA şi a precizat că a pierdut legătura cu acesta plecarea lui în Florida.

După acest nou atentat, preşedintele SUA, Donald Trump, a ordonat o consolidare a programului de verificare a străinilor care vor să intre pe teritoriul Statelor Unite. ”Tocmai am ordonat (Departamentului) Securităţii Interne să ne consolideze programul de verificare, deja extrem”, a scris Trump marţi seara pe Twitter.

”Să fii politic corect este bine, dar nu cu privire la asta!”, a adăugat Trump.

To Top