Actualitate

CNATDCU ia la puricat doctoratul plagiat de Tudose

Lucrarea de doctorat catalogată drept plagiat a premierului Mihai Tudose va fi investigată de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, iar verdictul ar putea să vină în două luni. Decizia survine după ce jurnaliştii de la cotidianul “România liberă” au depus o sesizare la CNATDCU, în care au cerut inclusive verificarea modului în care premierul a dobândit titlul de doctor. Conform unor surse oficiale, la cerere au fost anexate şi dovezi considerate valide de către autorităţi, care atestă existenţa plagiatului. Din analiza lucrării de doctorat a actualului premier, a rezultat că 50 de pagini sunt plagiate, fie cuvânt cu cuvânt, fie prin reformulări minore, din altă lucrare de doctorat. Lui Tudose i se reproşează că cele 50 de pagini din lucrarea de doctorat intitulată Infrastructura critică – model şi strategie managerială (n.r. – susţinută în 2010 şi publicată la o cunoscută editura, lucrare pe baza căreia premierul a devenit cadru didactic la Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul”), sunt copiate dintr-o altă lucrare de doctorat, susţinută în 2009 de comisarul-şef Radu Andriciuc la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”. Culmea este că Andriciuc a recunoscut in fata jurnaliştilor că şi-a vândut teza de doctorat lui Tudose în schimbul a câteva mii de euro.

Cu toate acestea, la investirea în funcţia de premier, Mihai Tudose declara că nu a plagiat în lucrarea de doctorat şi susţinea că acea lucrare a realizat-o pentru el, nu pentru „funcţii, posturi sau remuneraţii”. „Lucrarea mea de doctorat a fost făcută pentru mine, pentru a acumula nişte cunoştinţe. (…) Nu a fost făcută pentru a căpăta în baza ei funcţii, posturi sau remuneraţii”, a afirmat Tudose. Întrebat dacă a plagiat, el a răspuns sec: „În opinia mea, nu”.

Cu toate că Mihai Tudose nu recunoaşte că ar fi plagiat, există dovezi care demonstrează că lucrarea sa de doctorat conţine citate din lucrări elaborate de Ion Iliescu şi Traian Băsescu, fără a se face referire la aceştia. De exemplu, de pe blogul lui Ion Iliescu s-ar fi preluat un discurs, fără a fi citat ca atare, iar de la Băsescu a fost preluat, fără menţionarea sursei, un fragment din mesajul introductiv al Strategiei Nationale de Apărare din 2007.

Faptul ca pasajele copiate nu sunt atribuite corect, prin semnele citarii, note de subsol, parafrazari, indica evident un posibil plagiat”, a declarat profesorul universitar Marian Popescu, preşedinte al Comisiei de Etică din cadrul Universităţii Bucureşti, după ce a studiat lucrarea de doctorat a lui Tudose şi alte lucrări ale unor autori diferiţi care au fost incluse în aceasta.

In replică, îndrumătorul lui Tudose, Constantin Onişor – şeful şcolii Doctorale de la Academia Naţională de Informaţii, a spus că lucrarea va fi verificată pentru a se vedea „ce a fost furt şi ce a fost neglijenţă.

To Top