Actualitate

Pentru 860.000 de euro pe an, Casa Regală se lasă „transformată” de PSD-ALDE în … autoritate administrativ autonomă în subordinea Parlamentului

Parlamentarii vor să înființeze, prin lege, o instituție denumită „Regele Mihai I”, condusă de un director numit de Parlament la propunerea Custodelui Coroanei Române, cu sediul la Palatul Elisabeta și cu fonduri anuale de la bugetul de stat în sumă de de 860.000 Euro.

„Instituția pentru promovarea valorilor naționale <<Regele Mihai I>> este autoritate administrativ autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar”, prevede proiectul de lege depus în Camera Deputaților de 35 de parlamentari PSD-ALDE.

Principalele prevederi ale noului proiect:

  • sediul instituției este Palatul Elisabeta și imobilul se transmite din administrarea RA APPS  în administrarea noii instituții
  • Conducerea instituției este asigurată de un Director numit și revocat din funcție de către Parlament, în ședință comună, la propunerea Custodelul Coroanei Române, cu votul majorității parlamentarilor prezenți.
  • Anual se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Senatului, o sumă în lei, echivalentă cu 860.000 de Euro, pentru acoperirea unor cheltuieli curente și de capital ale instituției.
  • Numărul maxim de posturi salarizate pentru personalul contractual este 20.
  • Până la data de 15 aprilie, instituția trebuie să depună în Parlament raportul anual de activitate pentru anul precedent, precum și contul de execuție bugetară.

Noua propunere legislativă vine în contextul în care liderii PSD-ALDE, au depus în noiembrie 2017, un alt proiect de lege privind Statutul Casei Regale, pe care l-au retras ulterior din circuitul parlamentar pentru că exist pericolul ca o parte din prevederi să fie declarate neconstituționale.

Reamintim, că la doar patru luni de la moartea Regelui Mihai I al româniei, Majestatea Sa Margareta, Principesa Elena, Principesa Sofia, Principesa Maria și Irina Walker au dat în judecată Ministerul Mediului, cerând compensații financiare de peste un million de lei pentru că a refuzat Casei Regale exploatarea unei părţi dintre cele 140 de mii de hectare de păduri ce i-au fost restituite. Precizăm că acţiunea a fost declinată Curţii de Apel Oradea, urmând a fi soluţionată.

 

To Top