Actualitate

Florian Coldea dezvăluie că relaţia sa cu SRI nu s-a încheiat: „Misiunea noastră esenţială este … „

In primul interviu acordat ziare.com după încheierea mandatului de prim-adjunct al directorului SRI, generalul Florian Coldea a catalogat acuzaţiile lansate la adresa sa şi a SRI drept “dezinformări, minciuni, fabulaţii, care pot instala o falsa percepţie asupra realităţii” şi a lăsat să se înţeleagă că încă este ofiţer operativ activ.

Coldea susţine că în acest moment “există forţe interne şi externe care şi-ar dori servicii româneşti inhibate şi retrase în cazarmă, pentru ca unii să îşi realizeze planurile şi obiectivele, care nu au nimic de-a face cu interesele României”.

”Din punctul meu de vedere, aceasta este cheia în care trebuie interpretate aceste atacuri”, a declarat Florian Coldea.

Deşi ieşit din sistem, în timp ce vorbea despre “campanii de atacuri concertate îndreptate împotriva SRI”, generalul Forian Coldea a lăsat să se înţeleagă că şi acum este activ şi ar mai avea misiuni operative: “Misiunea noastră esenţială este aceea de a obţine şi valorifica, în mod legal şi eficient, informaţii relevante pentru securitatea naţională. Printre altele, realizarea acestei misiuni presupune în mod obligatoriu întâlniri cu diferite persoane, folosirea tuturor mijloacelor legale aflate la dispoziţie, un management performant şi asigurarea legalităţii şi controlului de legalitate asupra activităţii. Oamenii cu care ne întâlnim pentru îndeplinirea misiunii noastre, aşa cum v-am descris-o mai devreme, fac parte din toate domeniile, din toate segmentele şi straturile sociale. Ei nu sunt sfinţi, marea lor majoritate nu cânta în corul bisericii şi nu avem voie să aplicăm filtre morale, discriminatorii sau prejudecăţi în a ne întâlni cu orice persoana utilă intereselor de securitate naţională”.

In acest context, Coldea a simţit nevoia de a se delimita de relaţia cu Sebastian Ghiţă: “Faptul ca unii dintre aceştia s-au confruntat sau se confruntă cu diverse probleme, inclusiv de ordin juridic, nu poate constitui pentru noi o problemă. Nu suntem şi nu ne simţim responsabili atâta timp cât problemele lor nu ne includ. Repet, fiecare este responsabil pentru faptele sale”.

Mai mult, Florian Coldea i-a atras atenţia, de la distanţă, fostului său amic Sebastian Ghiţă că nu va scăpa: “Aş vrea să fiu extrem de categoric privind faptul că nicio persoană nu este absolvită de vreo vina şi nimănui nu i se ofera scut de protecţie în faţa legii, indiferent cât clamează că ei au susţinut statul, că s-au cunoscut ori întâlnit cu unii sau alţi, că sunt apropiaţii unor înalţi demnitari sau orice ar clama”.

Intrebat dacă o întâlnire a unui ofiţer SRI cu un politician sau magistrat este legitimă, Coldea a răspuns sec:Dacă respectă legea şi regulamentele militare, da! Repet, dacă e vorba de realizarea unui interes profesional, un ofiţer de informaţii este obligat să se întâlneasca chiar şi cu persoane nefrecventabile, uneori cu persoane conexate la grupări de criminalitate organizată, grupări extremist-teroriste. Cum spuneam, nu lucrăm cu sfinţi”.

To Top