Actualitate

De ce a fost reţinut în arestul poliţiei fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost reţinut de poliţie în arestul poliţiei din Nanterre, în scandalul finanţării campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2007, când a învins-o pe candidata socialistă Ségolène Royal. Sarkozy este acuzat că a primit printr-un intermediar suma de 50 milioane de euro din partea fostului dictator libian Muammar Gaddafi, susţine cotidianul Le Monde.

Sarkozy este audiat în arestul poliţiei judiciare din Nanterre (în apropiere de Paris), acolo unde şi-ar putea petrece următoarele 48 de ore. Ulterior el ar putea fi prezentat judecătorilor care vor decide plasarea sau nu în arest preventiv.

Este pentru prima dată când fostul şef al statului francez este audiat de la deschiderea unei anchete judiciare în acest dosar, în aprilie 2013.

In această anchetă mai sunt vizaţi un fost ministru apropiat de fostul preşedinte și un apropiat al acestuia, omul de afaceri elveţian Brice Hortefeux. De asemenea mai este implicat un fost consilier al lui Sarkozy, Alexandre Djouhri, care a fost arestat la Londra în ianuarie, în urma unei suspiciuni de spălare de banilor în această finanţare considerată ilegală.

Scandalul în care fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost reţinut de poliţie a început în mai 2012, când site-ul Mediapart a prezentat un document libian care evoca finanţarea campanie lui Nicolas Sarkozy de către regimul din Libia al lui Muammar Ghadafi. Pe baza acelui document procurorii francezi au demarat ancheta. Ulterior, investigaţiile magistraţilor au avansat considerabil, amplificând suspiciunile legate de finanţarea campaniei electorale din 2007 a fostului preşedinte francez.

În noiembrie 2016, în pline alegeri primare ale partidului Republicanii, intermediarul Ziad Takieddine (FOTO) a afirmat că a transportat trei valize umplute cu bancnote de 200 și 500 de euro, totalizând cinci milioane de euro cash de la Tripoli la Paris, la finalul lui 2006 şi începutul lui 2007, înainte de a preda banii lui Claude Guéant – şeful campaniei electorale, care ulterior au ajuns la Nicolas Sarkozy, pe atunci ministru de interne.

 

Ziad Takieddine

 

Cotidianul francez Le Monde a afirmat că  Bashir Saleh, care a condus fondul suveran al Libiei la momentul respectiv, a confirmat că Gaddafi l-a finanțat pe Sarkozy.

Până în prezent, Sarkozy a respins toate acuzaţiile de finanţare ilicită a campaniei sale electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2007, deşi anchetatori au stabilit că a folosit şi fonduri secrete de la moștenitorul L’Oreal, Liliane Bettencourt, și  a încercat să influențeze magistrații de instrucție.

Sarkozy este parte şi în procesul declanşat în urma scandalului Bygmalion, un caz separat de presupusă finanțare ilicită a campaniei sale electorale din 2012. Anchetatorii presupun că fostul preşedinte a fost de acord cu o fraudă contabilă, pentru a depăși plafonul cheltuielilor de campanie în 2012, care era de 22,5 milioane de euro.

To Top