Actualitate

DEZASTRU: Cutremur de 7 grade în China. Peste 130.000 de case afectate (VIDEO)

China a decretat cel mai înalt nivel de alertă în urma cutremurului de 7 grade care a lovit marţi regiunea Jiuzhaigou din provincia Sichuan. Seismul s-a produs la ora locală 19:19 (13:19 GMT) în apropierea parcului naţional Jiuzhai Valley, iar magnitudinea sa a fost de 7 grade conform China Earthquake Networks Center (CENC). Unda de şoc a fost simţită şi în Beijing, aflat la o distanţă de 1.200 de km.

Inițial, autoritățile chineze n-au recunoscut proporțiile dezastrului, dar la presiunile opiniei internaționale Comisia naţională pentru prevenirea catastrofelor a estimat că până la 100 de persoane şi-ar fi putut pierde viaţa, bilanţul bazându-se pe cifre cuprinse în recensământul realizat în 2010 în această regiune muntoasă şi slab populată.

Seismul ar fi putut de asemenea să provoace rănirea a mii de alte persoane, a completat Comisia într-un comunicat publicat pe site-ul oficial, în care se mai arată că peste 130.000 de locuinţe au fost afectate.

Zona afectată de seism cuprinde Parcul Naţional Jiuzhaigou – o regiune izolată a platoului tibetan, care figurează pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Această zonă este intens frecventată de turişti şi este renumită pentru frumuseţea lacurilor sale. Cel puţin un turist şi-a pierdut viaţa şi patru au fost răniţi, a consemnat Cotidianul Poporului, în timp ce alţi 100 au rămas blocaţi în parcul naţional (n.r. – peste 38.000 de persoane au vizitat marţi parcul Jiuzhaigou).

Echipe de salvare au fost trimise în regiunea afectată pentru a demara operaţiunile de urgenţă.

To Top