Actualitate

Dialog între profesorul Mihai Lucan şi pupila sa, Adrian Luscalov – șeful Agenției de Transplant: „Ține-te cu curu’ strâns și nu te pișa pe tine acuma!”

Noi dezvăluri ies la iveală în cazul profesorului Mihai Lucan. În vremea când era “Dumnezeul urologiei românești şi al transplantului renal”, profesorul Mihai Lucan și-a plasat oamenii în funcțiile cheie, susţine ziardecluj.ro Pe cumnatul său, Lucan l-a impus secretar de stat în Ministerul Sănătății, în perioada guvernării democrat liberale, iar pe unul dintre medicii clujeni de la Institutul de Urologie din Cluj, Dan Luscalov, l-a impus șef al Agenției Naționale de Transplant. Medicul clujean Dan Luscalov a fost schimbat in decembrie 2013 din funcţia de director executiv al Agenției Naționale de Transplant, fiind înlocuit cu profesorul Radu Deac, de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Târgu Mureş. Adică imediat după scandalul Arşinel, când actorul a primit un rinichi în trei zile, în timp ce oameni simpli aşteptau degeaba de ani de zile.

Emanuel Ungureanu, actual deputat USR şi fost colaborator al profesorului Lucan, acuză faptul că acele comisii care se ocupau de selecţia pacienţilor candidaţi pentru un transplant nu erau independente. In acest caz, s-a referit la medicul Dan Luscalov, directorul Agentiei Naţionale de Transplant şi, în acelaşi timp, angajat al Institutului de Transplant Renal din Cluj. Ca o dovadă a declaraţiilor lui Ungureanu stau şi două rapoarte ale Corpului de Control al Ministrului Sănătății, care se regăsesc în rechizitoriul DIICOT. Respectivele rapoarte au fost avizate în 2016 de fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, iar documentele subliniază că profesorul Lucan căpuşase fără scrupule sistemul de sănătate în beneficiul propriu. „În octombrie 2016 am trimis Corpul de Control la Agenţia Naţională de Transplant (ANT), asta a trezit reacţii negative. Corpul de Control a verificat prin sondaj patru centre de prelevare şi în toate aceste patru cazuri au fost găsite nereguli majore. Centrele verificate sunt din Brăila, Alba Iulia, Ploieşti şi Reşiţa. Agenţia Naţională de Transplant a acreditat aceste centre chiar dacă nu îndeplineau criteriile, nu aveau aparatura necesară detectării morţii cerebrale. Vor fi verificate toate centrele acreditate. La ANT nu există proceduri de prelevare. Nu există un registru al organelor prelevate, deşi era o obligaţie a ANT, a fost încălcată Legea 90. În lipsa registrelor, fiecare spital îşi întocmeşte propriile liste. Am găsit la ANT probleme privind un proiect european, doctorul Adrian Luscalov presta servicii pentru doctorul Luscalov Adrian si am înaintat o sesizare către Agenţia Naţională de Integritate privind existenţa unei posibile stări de conflict de interese”, declara în 2016 fostul ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

O dovadă în plus a ramificaţiilor care au căpuşat sisteul de transplant renal din România este o înregistrare a unei convorbiri telefonice dintre profesorul Lucan şi pupila sa, Dan Luscalov, pe atunci șef al ANT. In acea discuţie, Lucan il face praf pe Luscalov: îl face idiot, iar idiotul se autoincriminează şi recunoaşte neregulile comise în ceea ce priveşte activitatea de transplant.

 

LUCAN: Zi!  Ce căcat ai făcut acolo, măi ?!

LUSCALOV: Cretin! Sunt cretin!  Naaa ! Asta este ! Ce să fac?  Am înlocuit screening-ul viral.

LUCAN: Da’ de ce trebuia… De ce trebuia să înlocuiești când au cerut ăștia din nou ?  Și prima ai dat-o într-un fel și a doua…

LUSCALOV: De tâmpit ce sunt, domn profesor ! De idiot ce sunt !  De aia, no!

LUCAN: Stai, mă boule, mă ! Că asta nu te-a ajută ! Și nu ne ajută pe niciunul.

LUSCALOV: Știu…

LUCAN: Pro… Problema este că… Că ai văzut ulterior că nu era parafa și ai pus parafă, dar de ce nu ai scris data ?  Că cu asta nu înțeleg. Ce-i cu data?

LUSCALOV: Deci …ăăă… Când le-am listat analizele, că așa s-au prins. Când se listează de pe aparat se listează cu data de astăzi, de acum doi ani, de acum cinci ani,  când se fac. Data în care se fac.

LUCAN: Păi și tu acuma le listezi cu data de astăzi, mă prostule ?

LUSCALOV: Păi nu erau listate, dar nu mai apărea data. Tocmai acolo-i problema, nu apărea deloc data. Și ei au văzut chestia asta.

LUCAN: Nu-i problema ta. Nu-i problema ta.

LUSCALOV: Păi, ba da, au văzut că înainte erau cu data de acolo. Și acuma când le-am dat erau fără dată.

LUCAN: Da’ despre ce analize e vorba și despre ce ?

LUSCALOV: Screening-ul viral, domn profesor.  Sunt cei șase pacienți care au venit la acel donator.

LUCAN: Aaa ! Nu… Deci nu e vorba de tipizare.

LUSCALOV: Nu e vorba de tipizare. Este screening-ul viral care este în aparat.

LUCAN: Da.

LUSCALOV: Ăsta numa­’ că era numai’ cu parafa mea și ..ăăă…De fapt ele erau interpretate și lucrate de Luminita Loga.

LUCAN: Da.

LUSCALOV: Și atuncea ca să fie corecte, am zis că lasă-le, le dăm  (neinteligibil).

LUCAN: Păi atunci nu-i mare brânză screening-ul viral. Păi dacă  (neinteligibil) s-a făcut transplantul și este bine e…. e o interpretare pe care ăștia, comisia asta nu poa’ să o facă.

LUSCALOV: Da.

LUCAN:  (neinteligibil) Analizează și linge hârtiile. Mă gândeam că e vorba de tipizările care  nu erau corecte.

LUSCALOV: Nu, nu, nu, nu.

LUCAN: Și cine  s-a transplantat ?

LUSCALOV: Ăăă… Stamate Barboni, fata aia de la Timișoara care a mai tot venit după aceea cu probleme… și de reject și de… cu probleme urologice.

LUCAN: Așa.

LUSCALOV: Și Cosalac Cristina. Nu mai știu. Încă o pacientă care avea haplotip.  Amândouă erau și imunizate. Păi, a fost ok. Selecția a fost ok.

LUCAN: Și… și… și care… taci! Taci! Taci! Care era corespondența imunologică ?

LUSCALOV: La Cosalac era haplotip. Iar la ăă… Stamate Barboni… doi „a” și un „b”.

LUCAN: Bun. Deci era corespondență imunologică bună.

LUSCALOV: Și cele mai bune.

LUCAN: Deci nu se… nu se poate spune că din… dintre toate astea erau cele mai bune, da ?

LUSCALOV: Absolut.

LUCAN: Adică nu… nu… s-a… mi… misdirecționat ăă…transplantul, ci au mers la… la persoanele care trebuiau să meargă.

LUSCALOV: Absolut.

LUCAN: Bun.  (neinteligibil) bun. Și screening-ul tău viral.  Ăsta era făcut pentru receptori la noi.  E așa ?

LUSCALOV: Da. Da, da, da.

LUCAN: În teribilul tău laborator.

LUSCALOV: Da.

LUCAN: Bun. Screening-ul viral ăă… era corespunzător, adică s-a dovedit și ulterior, nu  ? Că… că… corespunde.

LUSCALOV: Da este  (neinteligibil)… e corect. Și ei n-au contestat. Mi-au și spus nu contestă rezultatele.

LUCAN: Păi ?

LUSCALOV: Ei contestă faptul că… sau mă rog nu le convine că am înlocuit acea foaie, acele foi. Mă rog la….

LUCAN: Măi da a… asta nu este… Nu e… Nu e fundamental. Da’ de ce ai recunoscut măi ?

LUSCALOV: Ce să-i spun ? Da’ de ce să-i spun că nu… că nu apare acea dată domn profesor ? Ce să-i spun ?

LUCAN: Nu ,domnule. Ai văzut ulterior că… că nu erau și ai refăcut chestia. Da’ n-ai făcut fals în acte (n.l.-neinteligibil).

LUSCALOV: Păi da’ le aveau domn profesor, că le-au…

LUCAN: Pentru că… (neinteligibil). Nu. Stai mă prostule !

LUSCALOV: Ei și le-au copiat. Deci ei aveau copia…

LUCAN: Informa…

LUSCALOV: Acum trei luni.

LUCAN: Informația privitor… Da. Da cum a ajuns să… să… să le ia atuncea și să le ia acuma din nou și au știut că tu o să faci tâmpenia asta ? Explică-mi și tu mie astea, că nu pot să înțeleg.

LUSCALOV: N-au știu. Au verificat, domn profesor. Atâta tot. S-au uitat.

LUCAN: Da. Deci oricum… Deci ăă… la tine a fost o dorință nu… nu de a mistifica realitatea, că realitatea e tot aia. Deci rezultatele negative atunci sunt negative și acuma. Am… ai vrut numa’ să pui foile în ordine că i-ai văzut că tot ăștia insistă.

LUSCALOV: Exact. Exact. Exact.

LUCAN: Atât. Deci ăă… nu trebuie să recunoști altceva prostule !

LUSCALOV: Păi asta am și recunoscut, că asta am vrut să pun în ordine foile. Nu. Nimica altceva.

LUCAN: Da.

LUSCALOV: Da și le-am și spus că am văzut acel raport.

LUCAN: Bine. Că cum interpretează…

LUSCALOV: Am… Le-am și spus am văzut raportul de… ăă… de la inspecția de acum trei luni și ce probleme au fost și am vrut să remediez ceea ce se poate remedia. Așa le-am și spus.

LUCAN: Da.

LUSCALOV: Noʼ !

LUCAN: Bine. Și altceva ce dracu ai mai făcut ?

LUSCALOV: Ăă… nimic. Altceva n-am făcut  (neinteligibil). Le-am… le-am rezolvat niște de astea, le-am… Aaa ! Știți care… care este problema principală în rest ? Ăă.. .că n-avem autorizația sanitară de funcționare pentru transplantul de pancreas, că nu-i trecut.

LUCAN: Și ce ? Da’ ce autorizație ? Asta este problema.  Ce autorizație ne trebuie pentru transplantul de pancreas ?

LUSCALOV: Tot spitalul….

LUCAN: Întreabă-i tu pe ei dacă știu.

LUSCALOV: Păi știu, domn profesor. Pentru că noi când avem… Toată, tot spitalul are o autorizație sanitară de funcționare care are mai multe puncte, cu ce… ce poate  (neinteligibil) acea activitate se poate desfășura în spital. Și la transplantul renal este trecut, da’ nu s-a cerut din partea spitalului ăă… când s-a făcut ăă.. actualizarea acestei  (neinteligibil) acestei autorizații sanitare de funcționare, nu s-a cerut introducerea acolo și a transplantului de pancreas. Și noi avem acreditarea, dar în autorizația de funcționare nu scrie nimic de transplantul de pancreas.

LUCAN: Păi mă da noi suntem primii care am făcut transplant de pancreas.

LUSCALOV: Știu.

LUCAN: Și am continuat numai ca să ajutăm oamenii. Ăă.. legile au venit după ce am început noi să facem. Și nu există nicăieri. Să-mi arate ei mie, ei, unde există condițiile pentru ăă… efectuarea ăă ăsta. Pentru că Agenția de Transplant ne-a avizat și ministrul ne-a avizat efectuarea transplantului de pancreas. Așa este?

LUSCALOV: Așa este.  Și este… sunt ordine de ministru. Numa’ n-am vrut să ăă… le atrag atenția chestia asta ca să nu mă pun în cap nici cu ministerul și nici cu ăăă… madam Durgheu.

LUCAN: Da. Da. Deci madam Durgheu vrea secție separată de tran… de transplant pancreatic. Nu… Nu e nevoie să fie așa ceva.

LUSCALOV: Nu e nevoie, dar trebuie chestii de hârțogăraie, de trecut acolo în  (neinteligibil).

LUCAN: Bun. Asta-i altceva, cu hârtiile lor putem să discutăm. Problema este să nu recunoști ceva, tâmpitule.

LUSCALOV: Nu. Altceva nu.

LUCAN: Că… că nu trebuia să… Nu trebuia să corectezi hârtiile astea.

LUSCALOV: Da. Știu.

LUCAN:  (neinteligibil). Da. Da.

LUSCALOV: Știu domn profesor.  (neinteligibil).

LUCAN: Da’ de ce nu mi-ai spus, măi ? Ce să faci ?  Da. În fine.

LUSCALOV: De idiot.  Bun. Ce problemă mai este !?

LUCAN:  (neinteligibil) că nu înțeleg.

LUSCALOV: Ăă… am vrut să nu apară probleme de incompatibilitate, domn profesor.

LUCAN: Păi cum să n-apără probleme de compatibilitate  (neinteligibil).

LUSCALOV: Pentru că eu am semnat și la donatorul cadavru… ăăă… fișa de prelevare.

LUCAN:  (neinteligibil).

LUSCALOV: Și aicea apăream la institut  (neinteligibil) cu parafa mea. Deși nu am lucrat, că mi-au pus asistentele parafa pe asta, no !  Și am vrut să le corectez să fie așa cum au fost în realitate.

LUCAN: Da.

LUSCALOV: Da nu m-am gândit că or să… Da. În fine.  Da’ îi vina mea. Îs tâmpit.  Ce problemă mai au…

LUCAN:  (neinteligibil) ăsta este procuror măi.

LUSCALOV: Da. Știu.

LUCAN: Ăsta-i procuror. Da.

LUSCALOV: Ce… ce problemă mai am… mai au, ce au descoperit ei. Una la mână. nu avem terapie intensivă care să acopere 24 din 24.  Și au o problemă cu circuitele. Și eu am încercat să le explic având în vedere spațiile.

LUCAN: Da unde… unde scrie chestia asta 24 cu 24 ?

LUSCALOV: Scrie în criteriile… Scrie în criteriile de acreditare din 2013.

LUCAN: Păi ăsta, Barbos a stat  24 din 24.

LUSCALOV: Da. Da știți că conform legii n-are voie să facă chestia asta.

LUCAN: N-are voie, da asta am făcut.

LUSCALOV: Da. Și ăăă….

LUCAN: De ce nu ne-au angajat mai mulți anesteziști ?

LUSCALOV: Și n-avem ăăă…

LUCAN: În fine. Trebuie scrisă toată chestia asta, trebuie vorbit. Că Dan pricepe o chestie , tu spui altceva. Mă… mă ce… ! Cum a căzut chestia asta când sunt plecat, nu pot să-mi dau seama. Da.

LUSCALOV: Da.

LUCAN: Așa.

LUSCALOV: Și încă o problemă care o mai au ei că nu îndeplinim criteriile fiindcă avem ăă… circuitele nu sunt separate. Adică centru de sterilizare este între sălile de operație.

LUCAN: Da.

LUSCALOV: Și ca să ajungi la centru de sterilizare treʼ să te duci  (neinteligibil).  Și atuncea i-am zis că…

LUCAN: Da ca să… ca să se uite la chestia, trebuie să se uite la câte cereri am făcut noi la ministerul sănătății să ne dea spațiu, să ne dea circuite.

LUSCALOV: Asta.

LUCAN:  (neinteligibil) și la direcția de sănătate publică.  Cum să  (neinteligibil) ?

LUSCALOV: Asta le-a spus-o și Dan, le-am spus-o și noi. Și eu le-am zis așa, având în vedere deocamdată spațiul la care… pe care-l avem, am făcut circuitele…

LUCAN: Și că în plus am făcut…

LUSCALOV: Pe ore.

LUCAN: Nu. Da’ în plus.

LUSCALOV: În așa fel încât…

LUCAN: Și-am făcut mai mult decât atâta. Am făcut cerere să luăm bani europeni ca să facem alte circuite. Adică ce ? Vrei să-mi spui mie că Fundeniul are circuite complet separate ? Haide, băi!

LUSCALOV: Nu știu ce circuite are, dar nu cred că are.

LUCAN:  (neinteligibil).

LUSCALOV: Bun. Și le-am zis că le-am făcut în așa fel încât să nu se suprapună, pe ore și să nu fie….

LUCAN: Mda.

LUSCALOV: Și se acceptă așa oriunde în lume că…

LUCAN: Da. Deci a… dacă se duc acuma la centru cu care noi colaborăm de la INNSBRUCK sau de la ROMA, o să vadă că în aceeași secție de transplant se fac transplante de ficat, de intestin, de pancreas și de rinichi.

LUSCALOV: Da nu….

LUCAN: Și n-au circuite separate și n-au secții separate. Și nu trebuie dotări separate  pentru chestia asta.

LUSCALOV: Dar  nu le trebuiesc dotări separate. Se poate face transplant și de rinichi și de pancreas în același loc. Problema este că sterilizarea n-are ce să caute acolo. Și că sunt niște pereți care cad… le cad în cap la  (neinteligibil) și….

LUCAN: Asta-i construcția. Asta-i construcția ăă… ăsta. Să ne  dea altă construcție.

LUSCALOV: Da. Așa e.

LUCAN: Da ?

LUSCALOV: Da.

LUCAN: Să ne dea altă construcție. Nu să vină să distrugă.

LUSCALOV: Da.

LUCAN: Să vină să ajute. Da bine asta le-am spus eu de data trecută. Indivizii sunt puși, că au fost împinși. Profită că e plecat primu-ministru acuma. L-au amăgit de cap pe…. pe ministru ăsta care habar n-are ce face acolo. Și ăăă… SINESCU vrea să… să… să termine odată cu noi.

LUSCALOV: Da.

LUCAN: Asta este concluzia.

LUCAN: În orice caz ai… Ai căcat (neinteligibil) ăsta.

LUSCALOV: Știu. Știu. Știu domn profesor.

LUCAN: Și fă bine… și fă bine și nu. Ține-te cu curu’ strâns și nu te pișa pe tine acuma.

LUSCALOV: Bine.

LUCAN: Bine ?

LUSCALOV: Nu, nu, nu, nu. Ok.

LUCAN: Da.

LUSCALOV: Bine, domn profesor.

LUCAN: Da ideea asta este. Ideea asta. Trebuia să lași dracului  (neinteligibil) nesemnate.  Ce pula mea ai  (neinteligibil) ?

LUSCALOV: Știu domn profesor. Știu. Acuma știu.

LUCAN:  Păi domnule  am vrut numai’  (neinteligibil). N-a…n-a… (neinteligibil). Și în plus față de chestia asta, deci tu n-ai putut să influențezi și asta este realitatea, în niciun fel selecția primitorilor, altfel decât aia care a fost.

LUSCALOV: Corect.

LUCAN: Pentru că n-ai făcut tu.

LUSCALOV: Așa este.

LUCAN: Selecția primitorilor o facem noi.

LUSCALOV: Așa e.

LUCAN: Clinicieni, da ?

LUSCALOV: Așa este. Așa e.

LUCAN: Asta-i ideea. Da trebuie să-i fi…. Trebuia să i se fi spus luʼ boul ăla.

LUSCALOV: Da i-am spus. Și a spus și el, nu contestă rezultatele la  analize și nu contestă selecția. El… el are o problemă că eu am înlocuit foile astea și am vrut să-l păcălesc. Da. Asta este. Știu.

LUCAN: Da băi ! Da asta îți spune ție și alta îi spune luʼ… luʼ Sanpetreanu, că ai făcut fals în acte publice și că nu știu ce. Și face  dintr-asta o chestie. Și alta o să spună la minister, înțelegi ?

LUSCALOV: Da. Știu.

LUCAN: Bine.  Bine. Te salut ! Pa!

LUSCALOV: Să trăiți, domn profesor !

 

To Top