Actualitate

DNA îşi clasează singură dosarele! Fostul ministru liberal Ovidiu Silaghi a scăpat basma curată

După o urmărire penală care a durat aproape 5 ani, DNA a clasat dosarul în care fostul ministru PNL al Transporturilor din Guvernul Ponta, Ovidiu Silaghi, a fost acuzat de către omul de afaceri Nelu Iordache de săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi de primirea de foloase necuvenite. Clasarea s-a făcut pe motiv că ”fapta nu există”. Silaghi era acuzat că ar fi primit şpagă 200.000 de euro de la Nelu Iordache ca să nu îi rezilieze un contract cu Compania de autostrăzi.

În anul 2013, la momentul începerii urmăririi penale, DNA comunica faptul că “la data de 22 noiembrie 2012, învinuitul Silaghi Ovidiu Ioan a primit de la Iordache Nelu suma de 200.000 de euro, pentru a-şi exercita influența asupra persoanelor cu funcții de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract, pentru a nu opri decontarea certificatelor intermediare de plată aferente contractelor aflate în procedură de aprobare şi pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte”. În plus, Silaghi era acuzat că i-ar fi cerut lui Iordache să deschidă linii aeriene Blue Air între Satu Mare şi orașe europene, iar ministrul s-ar fi angajat că intervine la CNADNR SA astfel încât plăţile către compania lui Iordache, Romstrade, să nu aibă întârzieri.

”Deschiderea acestor noi curse aeriene a fost solicitată pentru susținerea campaniei electorale a unei persoane apropiate ministrului şi a avut drept consecinţă înregistrarea unor pierderi de aproximativ 2.000.000 lei (circa 500.000 de euro) în dauna companiei aeriene”, susţinea DNA.

Iniţial, dosarul a fost instrumentat de procuroarea Mihaela Iorga Moraru, însă între timp aceasta a fost revocată şi inculpată pentru favorizarea afaceristului Florian Walter. Aşa că dosarul lui Silaghi a fost preluat de un alt procuror.

”În urma cercetărilor efectuate, fiind epuizate toate mijloacele probatorii, nu au rezultat probe din care să rezulte că Ovidiu Silaghi a săvârşit presupuse fapte de natură penală. Concret, remiterea efectivă a sumelor de bani către persoana menţionată nu a fost susţinută decât de martorul denunţător, omul de afaceri Nelu Iordache. Pretinsele pretinderi, remiteri sau primiri ale banilor ar fi fost realizate cu ocazia unor întâlniri în locuri cu destinaţie privată la care nu au fost prezente alte persoane care să confirme ori eventual să infirme presupusele demersuri infracționale. Pe parcursul anchetei, pretinsele infracțiuni sesizate nu au putut fi documentate cu alte probe şi mijloace de probă. De asemenea, cercetările efectuate nu au relevat cauzei probe din care să rezulte că deschiderea unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa s-a făcut la solicitarea expresă a Ministrului Transporturilor şi în vederea asigurării capitalului politic pentru un apropiat al demnitarului”, se menţionează în decizia de clasare.

Pentru aceste considerente, la data de 31 ianuarie 2018, DNA au dispus soluția clasării faţă de Ovidiu Silaghi, conform art. 16 alin 1, lit. a (“fapta nu există”) din CPP”. In acelaşi dosar a mai primit clasare şi fostul comisarul Remus Şpan, fost şef DGIPI, care fusese acuzat că ar fi intermediat presupusa şpagă între Iordache şi Silaghi.

De subliniat că în 2013 procuroarea Mihaela Iorga Moraru a cerut aprobarea Camerei Deputaţilor, preşedintelui României şi apoi a Parlamentului European urmărirea penală a fostului ministru, Ovidiu Silaghi.

To Top