Actualitate

Dragnea (PSD) şi Orban (PNL) spun „NEM” autonomiei ţinutului secuiesc

După ce reprezentanţii UDMR, ai Partidului Civic Maghiar şi ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania au cerut public autonomia teritorială a ţinutului secuiesc, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că cererea maghiarilor nu este de neacceptat şi de negociat, fiind neconstituţională. De aceeaşi părere a fost şi Ludovic Orban, preşedintele PNL.

“Poziţia mea este foarte clară şi limpede, cum a fost tot timpul. Este neconstituţională şi de neacceptat. Şi de nenegociat!”, a precizat Liviu Dragnea, într-o conferinţă de presă. „Până acum am colaborat bine cu UDMR, în sensul că am colaborat pe anumite proiecte de legi, cum am colaborat şi cu alte formaţiuni politice. (…) Să ştiţi că am avut opinii diametral opuse, în unul sau două cazuri, şi cu ALDE. Asta nu înseamnă că nu am putut să colaborăm în continuare”, a mai arătat liderul PSD.

„In ceea ce priveste autonomia teritoriala acest concept nu exista in sistemele democratice. Romania este una dintre tarile care acorda cele mai multe drepturi minoritatilor nationale. Le respingem categoric. Se stie foarte clar ca in Constitutie sunt anumite chestiuni care nu pot fi revizuite. E mai mult un mod de autolegitimare, s-or fi saturat si cetatenii de etnie maghiara sa voteze aceleasi partide si intr-un fel simt nevoia sa forteze, sa creeze o tema ca sa-si reconsolideze sustinerea electorala a cetatenilor romani de etnie maghiara. Nu vad un alt rost al unei astfel de initiative care are zero sanse sa fie pusa in practica”, a declarat Ludovic Orban despre solicitarile celor trei partide maghiare

UDMR, PCM şi PPMT au cerut într-o rezoluţie comună semnată luni, la Cluj, autonomia teritorială a ţinutului secuiesc, precum şi un statut special pentru regiunea Partium. Rezoluţia a fost semnată de preşedinţii celor trei formaţiuni – Kelemen Hunor (UDMR), Biro Zsolt (PCM) şi Szilagyi Zsolt (PPMT).

„Noi, reprezentanţii Uniunii Democrate Maghiare din România, ai Partidului Civic Maghiar şi ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania, reprezentanţi responsabili şi legitimi ai comunităţii maghiare, stabilim de comun acord următoarele principii fundamentale pentru armonizarea conceptelor de autonomie:

1. Maghiarii din Transilvania trăiesc în situaţii interetnice diferite, au posibilităţi, proiecte şi viziuni diferite şi, din aceste motive, au nevoie de forme de autonomie diferite: autonomie regională pentru maghiarii din ţinutul secuiesc, autonomie administrativă pentru localităţile unde populaţia maghiară este majoritară şi autonomie culturală pentru toţi maghiarii din România.

2. Considerăm că autonomia teritorială a ţinutului secuiesc trebuie să se concretizeze ca o regiune autonomă în limitele sale istorice. Organismul său de decizie ar trebui să aibă competenţe legislative şi executive regionale în domeniul educaţiei, culturii, informării, economiei, dar şi în domeniul funcţionării propriului aparat de administraţie publică. În ceea ce priveşte statutul limbii maghiare în regiune, acesta ar trebui să fie egal cu cel al limbii române. Credem că administraţia ţinutului secuiesc poate fi eficientă şi va servi interesele cetăţenilor, dacă are la bază structura fostelor Scaune Secuieşti, ţinându-se cont de schimbările care au avut loc de atunci”, se arată în rezoluţie.

To Top