Actualitate

Elena Udrea află azi verdictul în dosarul „Gala Bute”

Completul de 5 judecători de la Inalta Curte ar putea pronunţa, azi, o sentinţă definitivă în dosarul “Gala Bute”, caz în care fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, fugită în Costa Rica, contestă condamnarea de 6 ani de închisoare cu executare dată de instanţa de fond.

In acest dosar, aflat în instanţă din aprilie 2015, Elena Udrea a solicitat repunerea dosarului pe rol în baza unor “dezvăluiri” făcute de fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, care a publicat anumite note SRI care ar avea legătură cu acest caz.

De la începutul anchetei în acest dosar, Udrea a susţinut că este nevinovată şi a cerut achitarea sa. Unii dintre inculpaţii din dosar au recunoscut acuzaţiile, alţii le-au negat şi au susţinut că sunt nevinovaţi (Rudel Obreja – fost preşedinte al Federaţiei Române de Box, Tudor Breazu – fost administrator al moşiei Nana şi Ion Ariton – fostul ministru al Economiei).

In ceea ce o priveşte pe Udrea, magistratii au explicat în martie 2017 de ce au dat o sentinţă dură după analizarea tuturor probelor aflate la dosar (interceptări, denunţuri, declaraţii, confruntă, documente): “Infractiunile comise sunt de o gravitate sporită, având în vedere că persoane deţinând funcţii publice importante la cel mai înalt nivel s-au implicat în mecanisme infracţionale pentru favorizarea anumitor operatori economici dispuşi la rândul lor să restituie un procent din sumele încasate, cu consecinţa atingerii semnificative a principiului liberei concurenţe şi însuşirii, fără drept, a unor importante sume de bani folosite de inculpata Udrea Elena în interesul sau personal sau al PDL Bucureşti”.

In acelaşi process, Obreja a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, instanţa mai obligându-l la plata sumei de 737.507 lei cu titlu de despăgubiri civile către ANAF. In plus, el s-a ales şi cu confiscarea sumei de 3.000.000 de lei.

Tot atunci, Tudor Breazu a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la luare de mită, în vreme ce Ion Ariton – judecat pentru participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite – a fost achitat.

Ceilalţi patru inculpati din dosar, este vorba despre Gheorghe Nastasia (fost şef al Companiei Naţionale de Investiţii), Ana Maria Topoliceanu, afaceristul Dragoş Botoroagă şi Ştefan Lungu (fost consilier personal al Elenei Udrea), au recunoscut acuzaţiile şi au fost condamnaţi la pedepse cu suspendare între 18 luni şi 4 ani.

Inalta Curte a arătat că aceştia “au oferit detalii în legătură cu modalitatea de derulare a activităţilor infracţionale, încasarea comisionului de 10% prin interpunerea firmelor Last Time Studio SRL şi Ekaton Consulting SRL, primirea sumelor de 200.000 şi 900.000 euro, dar şi cu privire la destinaţia banilor primiţi cu titlu de mită”.

To Top