Actualitate

Elena Udrea începe să toarne!

Elena Udrea a fost audiată vineri la Tribunalul Bucureşti, în calitate de martor, în dosarul în care fostul ministru Vasile Blaga este trimis în judecată de DNA Ploieşti de luare de mită şi de trafic de influenţă, acesta fiind acuzat că a primit 700.000 de euro de la o societate comercială în schimbul exercitării influenței, astfel încât respectiva firmă să obțină contracte cu două companii naționale.

In faţa judecătorilor Elena Udrea demascat cum se făcea finanţarea PDL, dar şi cum funcţiona mafia din ministere (rude angajate pe pile şi contracte ilegale acordate preferenţial către oameni de afaceri)!

“În funcționarea PDL, ca și în funcționarea oricărui partid politic, în campanie electorală exista nevoia de finanțare. Membrii de partid au datoria de a contribui la finanțare, fiecare cât poate, iar cei cu funcții trebuie să contribuie mai mult decât ceilalți. Eu aveam obligația să contribui cu 200 de lei pe lună la cheltuielile partidului. Cei care au posibilitatea să aducă finanțare aduc bani. De regulă, îl rugam pe fostul meu soț să contribuie cu sume de bani. Întotdeauna se dădeau chitanțe pentru toate sumele primite. Dacă știai că te costă 100.000 de euro campania, conducerea partidului anunța în ședință și se încerca strângerea acelei sume. De regulă, oamenii nu reușeau să aducă toate sumele și existau atenționări pentru că nu aduceau sumele la care se angajau. În general, obligațiile de achitare a cotizațiilor și de donații către partid nu erau respectate, mai ales în cursul campaniei electorale și se proceda la reamintirea nevoilor financiare ale partidului”, a spus Udrea în sala de judecată.

Ea a adăugat că existau situații în care anumite persoane sponsorizau partidele prin intermediari: “Cunosc situații în care anumite persoane au sponsorizat un partid politic, pe lângă un alt partid politic, iar pentru a nu se afla acest lucru au apelat la intermediari, o persoană care să aducă banii aparent în nume personal. Presupun că intenția era aceea de a nu se cunoaște interesul lor, în condițiile în care nu se știa cine câștigă alegerile. Nu aveau motive să se teamă că, dacă au finanțat un partid și câștiga celălalt, vor fi repercursiuni. Dar unii aveau controale. S-a întâmplat ca anumite firme să fie supuse unor controale abuzive dacă au finanțat partidul care a pierdut”, a afirmat blonda.

Pe de altă parte, ea a declarat că numirile în funcțiile de conducere din cadrul companiilor de stat se făceau la recomandarea unor membri de partid sau organizații care aveau rezultate bune la alegeri.

La ieșirea din sediul instanței, Udrea a spus că există în societatea românească acest concept de nepotism și “pile”, însă ea a intervenit doar pentru o singură persoană. “Conceptul acesta de nepotism a evoluat în societate în aşa fel încât un partid politic, când vine la guvernare, încearcă să îşi mulţumească membrii, găsindu-le un loc de muncă pe undeva şi este o practică de 30 de ani. Au fost numiţi sau angajaţi rude, prieteni în funcţii în instituţii publice. Nu mă refer la funcţii de conducere, mă refer la funcţii de execuţie în instituţii publice. Avem cazuri de cumnaţi care au condus Eximbank, asta ca să dau un exemplu de la PSD şi nu de la PDL. Modalitatea asta nu aş constitui-o într-un motiv de critică doar la adresa clasei politice, pentru că mai este un adevăr. Eu, ca deputat, ca persoană publică, să ştiţi că nu primeam cereri să promovez legi sau să susţin cauze ale societăţii, eu primeam solicitări să angajez copiii, soţiile, neamurile în funcţii, să pun o pilă la primărie pentru o locuinţă la ANL, de la cetăţeni. Este o modalitate de a funcţiona a întregii societăţi, nu doar o practică a clasei politice. (…) Noi funcţionăm pe conceptul de pile: puneţi-mi şi mie o pilă doamna deputat să fac nu ştiu ce. Nimeni din familia mea, din apropiaţii mei nu apare în vreo funcţie de stat. Singura persoană pe care am susţinut-o în toată cariera mea politică este Ana Maria Topoliceanu”, a conchis Elena Udrea.

To Top