Actualitate

Estonia, ţara în care orice operaţiune este digitalizată

Estonia, fostă republică sovietică  cu doar 1.300.000 de locuitori a evoluat în mai puţin de 30 de ani de la statutul de stat din zona gri a Europei la acela de putere informatică de necontestat.

Estonia, ţara mamă a aplicaţie Skype, este primul stat care a introdus cartea de identitate cu cip ce permite conectarea la computer şi interacţiunea cu autorităţile. In acest micuţ stat, sistemele electronice sunt excelent securizate, astfel că un vot electronic nu poate fi exercitat de mai multe ori într-o zi de către aceeaşi persoană.

Taxele sunt de asemenea plătite exclusiv online, astfel că Estonia are o rată impresionantă de colectare a taxelor, cu costuri extrem de mici. Practic, sistemul de impozitare este extreme de eficient, în condiţiile în care pentru a colecta 100 de euro, cheltuie doar 40 de cenţi. Pentru comparaţie, în Germania, cheltuielile pentru colectarea unei sute de euro sunt de patru ori mai mari.

Tot estonienii au aplicat sistemul de e-rezidenţă, care permite oricui să devină cetăţean virtual estonian. E-rezidenţa, destinată investitorilor din afara UE ce nu au acces la piaţa blocului comunitar, îi atrage ca un magnet pe ucraineni, de exemplu, dar poate deveni interesantă şi pentru britanici, care urmează să părăsească Uniunea Europeană.  De asemenea, orice cetăţean poate înfiinţa o companie UE online.

Ambiţia estonienilor este ca până în 2025 să ajungă la 10 milioane de rezidenţi virtuali, adică de 10 ori populaţia ţării. Practic, în Estonia doar trei lucruri nu se pot face online: nu te poţi căsători, nu poţi divorţa şi nu poţi cumpăra o casă. În rest, absolut totul este digitalizat.

To Top