Actualitate

EXCLUSIV: Cine este „personajul veninos” care ar fi deturnat Guvernele PSD din ultimul an

Liviu Dragnea a lansat, ieri, acuzații grave la adresa unui „personaj veninos” care ar fi deturnat Guvernele PSD din ultimul an. Fără să menționeze la cine se referă, liderul PSD a precizat că partidul nu va mai putea fi atins de personajul „dintr-o instituție a statului care a făcut și face foarte mult rău”. Ei bine, “omul negru” care face planuri malefice împotriva PSD şi la care s-a referit că Liviu Dragnea – lucru confirmat din interiorul PSD  – este directorul Serviciului de Pază și Protecție (SPP), generalul Lucian Pahonțu. Surse din partid spun că Dragnea a afirmat că “nu SRI sau alte structuri… și crede că nici președintele țării nu știe de acțiunile lui ilegitime”. Dragnea a vorbit în partid și despre faptul că inclusiv Sorin Grindeanu ar fi fost ghidonat de generalul Lucian Pahonțu, dar şi ex-premierul Mihai Tudose.

 

„Acest Pahonțu reprezintă forțe ilegitime, amenință, manipulează, influențează”, le-a spus Dragnea colegilor de partid. De altfel, liderul PSD l-a acuzat și public pe generalul Lucian Pahonțu de implicare în PSD, în noiembrie 2017, într-o emisiune la RTV. „Apropo, domnule Pahonţu, nu mai încercaţi la niciun membru PSD să-l convingeţi să aibă gânduri de mărire! Ocupaţi-vă de SPP şi de paza lui Iohannis. Sfat prietenesc”, afirma atunci Dragnea.

De altfel, actualul scandal guvernamental, care a culminat cu demisia premierului Mihai Tudose, se leagă şi de numele lui Lucian Pahonţu.

Actualul şef al Poliţiei Române, Bogdan Despescu, cel care a fost motivul de scandal din Guvern, a fost decorat în 18 decembrie 2006 de preşedintele Traian Băsescu “pentru servicii deosebite în îndeplinirea misiunilor specifice, pentru devotamentul faţă de instituţiile statului de drept, pentru realizările obţinute în contextul integrării europene şi armonizării operaţionale cu structurile similare euroatlantice”. Ei bine, la vremea respectivă actualul şef al IGPR a fost decorat de Băsescu …”având în vedere propunerea directorului Serviciului de Protecție și Pază …”. Adică propunerea lui Lucian Pahonţu! De unde şi până unde avea SPP o responsabilitate legală în privinţa propunerii de acordare de distincţii pentru merite legate de statul de drept şi integrare europeană, adică într-un domenii în care Serviciul condus de Pahonţu nu are atribuţii, este o întrebare !

  • Pahonţu – CAR – sediul SPP

Legat de activitatea SPP în mandatul lui Lucian Pahonţu au existat nenumărate suspiciuni și acuze la adresa activității manageriale derulate de către actuala conducere, dar și anchete privind modul de gestionare al fondurilor instituţiei. Un exemplu elocvent ar putea fi sediul ultraluxos al SPP construit de firma Bog’art a „lordului băsist” Raul Doicescu (naşul lui EBA şi Sida, baiatul influentului Bebe Ionescu, dar şi omul de încredere al lui Adriean Videanu şi membru marcant al „grupului de la Monaco”), pentru care s-au suplimentat prin acte „adiţionale” plăţile iniţiale până la suma de 40-50 de milioane de euro, deşi imobilul are o mare hibă: parcarea de tip melc a fost subdimensionată cu cel puţin jumătate de metro (doar etajul unu este normal, de la celelalte trei „ciupindu-se” din greu încă din faza construcţiei, care nu a mai ieşit ca în proiectul iniţial.

Anumite surse spun că între firma care a construit sediul SPP şi anumiţi şefi din SPP există anumite “coincidenţe” stranii, în sensul că aceştia din urmă şi-au construit imobile de lux cu acelaşi constructor care a edificat sediul SPP şi exact în aceeaşi perioadă.

Alt exemplu de “belea” care-l vizează pe Lucian Pahonţu & co. ar putea fi modul în care au fost şi sunt gestionate sume imense de bani provenite din cotizaţiile angajaţilor SPP la CAR-ul constituit la nivelul instituţiei, deoarece în februarie 2017 a fost sesizat Parchetul Militar cu privire la dispariţia sumei de 870.000 de euro din fondurile CAR la care au aderat circa 500 de angajaţi ai SPP.

Nu trebuie omis nici faptul că sub comanda lui Pahonţu şi cu sprijinul fostei conduceri a SPP, în interiorul SPP s-au dezvoltat anumite reţele care au acţionat în interes personal. Există informaţii conform cărora actualul şef al contrainformaţiilor din SPP, generalul Costin Nedela (un fost coleg al lui Florian Coldea şi extreme de apropiat de acesta) ar fi „legat” de dedesubturile unui dosar penal cu iz strict economic care a vizat angajaţii unei bănci din România şi care s-a lăsat cu condamnări aspre.

Interesant este că în ultima perioadă, speriat de posibilitatea implicării sale în anumite dosare penale, Lucian Pahonţu a  strâns legătura cu actualul procurer general Augustin Lazăr, punându-i la dispoziţie acestuia din urmă atât piscina VIP a SPP, cât şi sauna instituţiei. In plus, spun anumite surse, Pahonţu i-ar fi furnizat lui Lazăr şi anumite informaţii privind membri PSD din Guvern şi din administraţia publică.

  • Revoluţia l-a prins în Securitate !

Lucian-Silvan Pahonţu s-a născut pe 2 noiembrie 1964, în localitatea Lereşti, judeţul Argeş şi este director al SPP din 7 decembrie 2005, fiind astfel cel mai longeviv şef al unui serviciu secret din România.

Pahonţu a absolvit în 1987 Şcoala Militară de ofiţeri activi, profil transmisiuni şi apoi Facultatea de Arme Întrunite din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare din Bucureşti (1994). Pahonţu a lucrat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne imediat după terminarea Şcolii de ofiţeri.

Interesant este că în decembrie 1989, Lucian Pahonţu era ofiţer în trupele de securitate, el fiind active în zilele Revoluţiei.

În 1992 şi 1998, Lucian Pahonţu a urmat cursuri pentru cadre de conducere ale Jandarmeriei. Ulterior a îndeplinit funcţiile de şef de Stat Major la Brigada 11 Mobilă Jandarmi Bucureşti (1999-2002) şi comandant al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei „Vlad Ţepeş” (2002-2005). La 1 decembrie 2003 el a fost avansat la gradul de general de brigadă (cu o stea), iar pe 7 decembrie 2005 a fost numit şef al SPP de către Traian Băsescu. A fost înaintat ulterior la gradul de general-maior (cu 2 stele) şi la cel de general-locotenent (cu 3 stele) la 25 aprilie 2008. În 2011, ca să fie tacâmul complet, Băsescu i-a oferit şi a patra stea generalului Pahonţu.

De menţionat că la 1 Decembrie 2017, directorul SPP, Lucian Pahontu, a primit de la preşedintele Klaus Werner Iohannis Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Ofiţer.

 

To Top