Actualitate

EXCLUSIV: DNA acoperă jaful de la TRANSGAZ, compania unde lucrează fratele lui Kovesi

In timp ce la nivelul autorităţilor locale noua lege a salarizării conduce la tăieri drastice a salariilor de bază (chiar şi cu75%) ale funcţionarilor publici din administraţia publică locală şi la anularea unor sporuri, angajații companiei Transgaz sunt printre cei mai bine plătiți bugetari din România. Aceștia au salarii foarte mari, zeci de sporuri și alte foarte multe beneficii față de ceilalți bugetari. La DNA au fost depuse, în urmă cu 4 ani, un număr de 15 plângeri penale privind jaful de la Transgaz SA Mediaş, însă nici până în ziua de astăzi instituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi nu a făcut public modul de soluţionare a acestora. De subliniat că în perioada dezmăţului financiar sesizată de autorităţile statului la Transgaz, compania naţională era condusă de către directorul general Florin Muntean, fost deputat și lider local al PDL, cunoscut drept un prieten apropiat al copreşedintelui PNL Vasile Blaga şi al tatălui actualului procuror șef al DNA, Ioan Lascu (care a deținut funcția de procuror șef al Parchetului Mediaș timp de 30 de ani). Mai mult, una din funcțiile de director adjunct în cadrul Transgaz a fost deținută de Sergiu Lascu, nimeni altul decât fratele actualului procuror șef al DNA.

 

Dezmăţ pe bani publici: salarii şi sporuri de zeci de mii de lei, achiziţii publice cu cântec

In vremea guvernării Cioloş a fost făcut public un raport al Corpului de Control al primului ministru Victor Ponta, întocmit în martie 2014, prin care s-a constatat că, în perioada 2009 – 2013, angajaţii Transgaz SA Mediaș au beneficiat de tot felul de avantaje băneşti, beneficii şi sporuri, inclusiv pentru condiții penibile de muncă, care au fost considerate un exces din partea societății naționale susmenționate, care în calitate de companie cu acţionariat majoritar de stat a făcut astfel o serie de „cheltuieli neeconomicoase”.

Raportul arată că, în perioada 2009 – 2013, în baza unor contracte colective de muncă, angajaţii Transgaz au beneficiat de 37 de adaosuri sau beneficii şi 13 sporuri sau indemnizaţii, printre care: spor pentru condiţii penibile, spor pentru condiţii vătămătoare sau spor pentru condiţii grele şi periculoase de muncă.

În perioada 1 ianuarie 2009 – 31 martie 2013, Transgaz a făcut „excese” şi la concedii, cheltuind 116,998 milioane lei cu decontarea biletelor de odihnă ale salariaţilor.

Astfel, compania naţională obişnuia să acopere 65% din biletele de odihnă şi tratament în ţară sau în străinătate pentru angajaţi şi 50% din cele ale membrilor de familie ai acestora. Pe lângă biletele de odihnă, Transgaz deconta şi transportul în vacanţă pentru salariaţi şi membrii familiilor, ceea ce alături de biletele de odihnă a însemnat o cheltuială de 38,381 milioane lei, dar şi primele de vacanţă, pentru care s-au cheltuit 78,616 milioane lei.

În aceste condiţii, salariaţii au profitat la maxim de aceste beneficii, alegând destinaţii de vacanţă din cele mai exotice pentru „odihnă şi tratament”: China, Mexic, Emiratele Arabe Unite, Italia, Malta, Spania, Grecia, Turcia, Muntenegru, Rusia sau Finlanda.

Corpul de Control a constatat că, pe lângă asigurările suplimentare de sănătate, contribuţiile la pensiile facultative sau echivalentul a 6.500 de metri cubi de gaz metan pentru salariaţi, conducerea Transgaz a oferit şi o serie de premieri speciale.

Pentru „aport deosebit în realizarea sarcinilor din programele de activitate”, în trei ani s-au cheltuit peste 11 milioane de lei.

Principalii beneficiari au fost 11 salariaţi cu funcţii de conducere, respectiv directorul general, directorul general adjunct, directorii de departament şi directorii de direcţie. Premierile acestora au pornit de la 6.000 – 7.000 de lei şi au ajuns la 26.000 – 28.000 de lei. Pentru unii din angajaţii cu funcții de conducere (directorul general adjunct, directorul Direcţiei de organizare resurse umane şi directorul Departamentului de operare) aceste „premii” au fost suplimentate şi cu ajutoare de pensionare, cuprinse între 115.000 lei şi 191.580 de lei.

Conform raportului, Transgaz a mai realizat cheltuieli neeconomicoase decontând deplasări în ţară şi în străinătate în interes de serviciu pentru unii angajaţi care nu au prezentat documente justificative.

De asemenea, Corpul de Control al primului ministru arată în raportul său că, din 2009 până în mai 2013, s-au făcut chetuieli de protocol în valoare de 4,585 milioane lei.

O parte din bani, respectiv 754.965 de lei, a fost cheltuită pentru organizarea a două evenimente, respectiv „Centenarul gazului românesc” şi „35 de ani de tranzit internaţional al gazelor naturale în România şi Balcani”. Cu aceşti bani, Transgaz a cumpărat şi 15 sticle de vin de colecţie din anul 1959, la preţul de 1.249 de lei/sticlă, 100 de sticle de vin de colecţie din 1974 la preţul de 200 lei/sticlă şi a achitat trataţii şi mese oficiale în valoare de 195.516 lei.

Totodată, Corpului de Control arată că din cele 80 de contracte de achiziţie publică alese prin sondaj pentru verificare, 90%, adică 72, au fost atribuite cu încălcarea dispoziţiilor legale, valoarea acestora depăşind 90,5 milioane lei.

Corpul de Control a mai constatat, printre altele, divizarea nejustificată a anumitor contracte de achiziţie publică, în vederea atribuirii fără aplicarea procedurilor prevăzute de lege, atribuirea prin negociere directă fără anunţ de participare, în condiţiile în care nu exista o situaţie imprevizibilă care să impună acest lucru sau invocarea, contrar realităţii, a unei situaţii neprevăzute pentru a atribui direct un contract.

În dosarul Transgaz DNA tace de trei ani

În baza acestui raport, Corpul de Control al primului ministru a adresat în anul 2014 un număr de 15 sesizări penale către Direcția Națională Anticorupție (DNA), prin care a solicitat efectuarea de cercetări privind implicarea reprezentanților Transgaz în acte și operațiuni care pot întruni elementele constitutive ale unor infracțiuni prevăzute de Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.

De precizat că în perioada supusă controlului, funcția de director general al Transgaz a fost deținută de Florin Muntean, fost deputat și lider local al PDL, cunoscut drept un prieten apropiat al copreședintelui PNL Vasile Blaga și al tatălui actualului procuror șef al DNA, Ioan Lascu (care a deținut funcția de procuror șef al Parchetului Mediaș timp de 30 de ani), iar una din funcțiile de director adjunct în cadrul Transgaz a fost deținută de fratele actualului procuror șef al DNA, Sergiu Lascu.

In mod surprinzător, nici până la această dată DNA nu a oferit nicio explicaţie publică privind modul în care a soluţionat cele 15 sesizări penale adresate instituţiei încă din anul 2014 de către Corpul de Control al Guvernului cu privire la potențiale fapte de corupție ale reprezentanților Transgaz şi la modul în care a fost cheltuit banul public.

Cel mai recent raport anual al Curții de Conturi dat publicității în data de 31 ianuarie, relevă noi ilegalități și nereguli la cele două mari companii cu sediul la SNTGN Transgaz S.A. Mediaș.

Curtea de Conturi confirmă jaful de la Transgaz

Conform raportului de activitate aferent anului 2015, Curtea de Conturi a emis mai multe decizii care cuprind măsuri pe care Transgaz trebuie să le aplice pentru a intra în legalitate și pentru a recupera prejudiciile constatate de instituția de control.

În ce privește SNTGN Transgaz SA, observaţiile Curţii de Conturi au fost următoarele:

  • nu au fost luate măsuri pentru anularea provizioanelor constituite în valoare de 2.263.000 lei, aferente unor clienţi pentru care a fost declarat falimentul şi care au fost radiaţi din Registrul Comerţului;
  • nu s-a urmărit înregistrarea veniturilor în sumă de 51.717.000 lei, reprezentând majorări de întârziere aferente unor dividende achitate cu întârziere şi, prin aceasta, dividendele cuvenite statului au fost mai mici cu valoarea estimată la 19.665.000 lei;
  • înregistrarea eronată pe cheltuieli a unor lucrări de reparaţii care, în fapt, reprezintă investiţii efectuate la mijloace fixe, având consecinţă în diminuarea impozitului pe profit datorat bugetului de stat cu suma estimată de 570 mii lei şi a dividendelor cuvenite statului român în sumă estimată de 1.138.000 lei;
  • entitatea a beneficiat în mod necuvenit de folosinţa gratuită a unui bun din patrimoniul public al UATM Mediaş (respectiv terenul în suprafaţă totală de 19.101 mp, aferent Stadionului Municipal Mediaş), astfel fiind diminuate veniturile cuvenite bugetului local al UATM Mediaş cu suma estimată de 494.000 lei;
  • au fost efectuate plăţi nejustificate în sumă de 103.000 lei pentru închirierea unui spaţiu cu destinaţia de birouri;
  • nu s-a stabilit şi înregistrat în evidenţa contabilă şi nu s-a urmărit spre încasare suma de 334.000 lei, reprezentând contravaloarea serviciilor turistice decontate nejustificat salariaţilor de către entitate.

 

Dezmăţul pe bani publici continuă: salarii de nababi la Transgaz

Conform datelor oficiale recente, un şef de birou de la Transgaz câștigă între 3.400-7.700 lei brut lunar, în vreme ce un şef de serviciu sau un director de departament al companiei de stat obţine între şi Directorul, fără personalul lucrativ, respectiv între 4.200-10.000 lei brut lunar. In afara salariului de bază, şefii Transgaz primesc şi sporuri. Astfel, sporul de vechime în muncă este între 0-25% din salariul de bază, sporul pentru exercitarea unei funcţii de conducere este între 20 şi 50%, sporul pentru şef birou pâna la 20%, şef serviciu până la 25% şi director departament până la 50%. In plus, salariații Transgaz primesc și diferite prime. Acestea nu au un cuantum fix și se dau de Crăciun, Paşti, ziua Gazistului şi la concediu. Pe lângă acestea, angajaţii au şi participaţie la profit. În funcţie de mărimea acestuia şi de funcţia deţinută, aceasta poate fi de la câteva mii de lei, la câteva zeci de mii de lei. În trecut, fiecare angajat al Transgaz mai primea şi un echivalent în bani al unei anumite cantităţi anuale de gaze pentru consum, însă această facilitate a fost anulată. „Salariile individuale sunt confidenţiale şi se negociază cu directorul general“, au comunicat, sec, reprezentanţii Transgaz.

To Top