Actualitate

Felix Stroe. Biografia unui şef în nomenclatura comunistă ajuns afacerist, baron local şi candidat la funcţia de ministru „capitalist”

Felix Stroe – liderul PSD Constanţa, propunerea PSD pentru Ministerul Transporturilor, este un personaj extrem de … controversat. Responsabil cu munca de tineret în cadrul Consiliul Politic al Marinei Militare în regimul comunist, Stroe a ajuns după ’90 un influent politician, dar şi un afacerist de succes în paralel cu cariera de lefegiu la stat. Numele lui Stroe apărea în dosarul fostului senator PSD, Cătălin Voicu, cauză în care a şi fost audiat la DNA, în 2010. In 2015 el a fost declarat incompatibil, deoarece a deţinut simultan funcţia de consilier local şi de preşedinte al CA şi director general al SC RAJA SA. Stroe a atacat în instanţă raportul ANI şi, în prima instanţă, la Curtea de Apel Constanţa, a câştigat, dar ANI a făcut recurs care încă se judecă.

Numit în 2010 cetăţean de onoare al Municipiului Constanţa de către Radu Mazăre „pentru meritele sale deosebite şi implicarea în dezvoltarea şi modernizarea Municipiului Constanţa”, dupa arestarea fostului edil Felix Stroe lăuda cu gura plină DNA şi se delimita de trioul Mazăre – Constantinescu – Strutinsky.

“DNA joacă un rol extraordinar. Chiar sunt câteodată mâhnit când se afirmă că nu s-a schimbat nimic în ceea ce privește lupta anticorupție. Dacă nici în România DNA nu a punctat în lupta anticorupție, să ne bată Dumnezeu! Si cred că e nevoie în continuare, încă 25 de ani, de DNA. După 25 de ani, mai vedem ce-o mai fi, dar eu am zis 25, n-am zis doi. Da, susțin DNA! Total, total, total!” afirma Felix Stroe presei locale.

Tot în acea perioadă, mai precis în data de 29 iunie 2015, la momentul instalării la şefia PSD Constanţa, din postura de unic candidat, Stroe se delimita public de trioul Mazăre – Constantinescu – Strutinsky. „Personal, mă delimitez de orice a fost PSD înainte de 29 iunie 2015. Cei care au rămas în conducerea organizaţiei, să se delimiteze şi ei. Şi cine a fost prea aproape de Mazăre, dacă nu sunt în stare să se separe, treaba lor. Vor pleca singuri. Oricum vor dispărea mulţi”, declara Stroe.

Atunci, el dezvăluia sus şi tare că ar fi reuşit să stea departe de gruparea Mazăre: “Nici n-au incercat, pentru că ştiau că ţi voi respinge ferm şi vom intra şi în altfel de discuţii. Nu au existat presiuni pentru că eu sunt un tip foarte ferm, dur şi insensibil”.

Deşi Felix Stroe se delimita public de gruparea Mazăre, în 2010, când a fost audiat la DNA în dosarul de corupție al fostului senator PSD Cătălin Voicu, numele actualului pesedist candidat la portofoliul Transporturilor apărea într-o stenogramă în care era transcrisă o discuție a acestuia cu senatorul PSD, Alexandru Mazăre (fratele ex-primarului Radu Mazăre). Legătura dintre Stroe şi familia Mazăre ar fi fost aceea că unul dintre principalii beneficiari ai contractelor RAJA Constanţa condusă de Felix Stroe ar fi fost un SRL din Murfatlar, controlat de un off-shore din Cipru asociat cu Mazăre -Constantinescu – Strutinsky.

Despre Stroe, mass-media a mai scris că el controlează oraganizaţia locală a PSD și este un potent om de afaceri local, ţinând cont de faptul că din 2003 este șeful Regiei Judeţeane de Apa și Canal Constanța – RAJA, o companie deținută de Consiliul Județean Constanța.  In paralele cu slujba de la stat, Felix Stroe face și afaceri private, alături de Ion Dumitrache (susținător PSD Constanța; are o fiică deputat PSD), în compania 2X1 Holding Cap Midia Shipyard SA – șantier naval în localitatea Năvodari unde sunt reparate și navele Forțelor Navale Române.

In biografia lui Felix Stroe publicată în presă a fost punctat şi faptul că a fost racolat de Securitate în 1972, dar acesta a negat vehement informaţiile respective. După absolvirea liceului B.P Haşdeu Buzău, Stroe a devenit student al Academiei Navale Mircea cel Batran, terminand ca şef de promoţie in 1978. Conform notei de constatare cu nr DI/I/2642 emisă de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securitatii, Stroe ar fi primit în studenţie indicativul „Dan”. Iată mostre de delaţiune, conform CNSAS:

Informez că în anul II C, Lic. B.P. Hașdeu învață elevul K.C.  Despre acesta cunosc în ultimul timp că s-a despărțit de anturajul în care trăia și cred că nu a mai audiat emisiunile postului de radio ”Europa Liberă”. În ultimul timp a fost ocupat cu învățătura fiind corigent la două obiecte, fiind rar văzut în oraș cu prietenii

“Informez că P.V. este elev în anul II la Liceul Eminescu. Despre acesta cunosc că are o comportare normală, nu l-am văzut în anturaje dubioase și discuțiile pe care le-am avut cu acesta nu s-au referit cu nimic la emisiunile ”Europei Libere” precum nici alte comentarii cu caracter politic. Stiu că tatăl său este ofițer.

Timp de 13 ani, Stroe a fost ofiţer activ în cadrul Marinei Militare, ba chiar membru al Consiliului Politic Superior al Marinei Militare, unul dintre departamentele politice ale MApN condus la acea vreme de Ilie Ceaușescu (fratele fostului dictator comunist).

Din documentul oficial nr. 277-II, aflat în arhiva fostului Comitet Central al PCR, denumit „Nomenclatura – Comitetul Central al Partidului Comunist Român„   reiese că secretarii, secretarii adjuncţi şi membrii birourilor Consiliului Politic Superior al Forțelor Armate făceau parte din nomenclatura PCR.

Intr-unul dintre rarele sale momente de sinceritate, Felix Stroe a recunoscut apartenenţa sa la nomenclatura comunistă: „Da, am lucrat in Consiliul Politic al Marinei Militare! Am fost repartizat cu mandat într-un regiment de nave torpiloare. După doi ani de zile, pentru că toate notările mele de serviciu erau excepționale, am fost chemat de comandantul Marinei Militare şi de secretar, amiralul Muşat şi amiralul Petre George şi m-au numit în Consiliul Politic al Marinei Militare, responsabil cu munca de tineret”.

In final trebuie spus, că asemenea oricărui fost comunist care „se respectă”, Felix Stroe are şi o stradă care-i poartă numele. In 2009, Consiliul Local din Cumpăna a decis ca o stradă comună să-i poarte numele lui Felix Stroe datorită faptului că Regia de Apă Constanţa (RAJA), pe care acesta o conducea, a racordat comunitatea la sistemul de alimentare cu apă și canalizare.

Pe vremea când Radu Mazăre candida independent și era ales pentru prima oară primar al orașului Constanța, Felix Stroe a intrat în Consiliul Municipal „pe ușa din dos, după ce fusese trecut pe listele electorale ale CDR cu numai câteva zile înainte de alegeri”, iar apoi a trecut la PDSR (actual PSD).

 

To Top