Actualitate

Fost ministru audiat la DNA într-un dosar de corupţie declanșat de Dorin Cocoș

Rectorul Politehnicii București și fost ministru al Educaţiei și Cercetării, Mihnea Costoiu, s-a prezentat marți la sediul DNA pentru a fi audiat în dosarul „Baza Cutezătorii” aflată acum în patrimoniul omului de afaceri Dinu Pescariu.

Conform unor surse, sunt suspiciuni de corupţie şi în legatură cu prelungirea duratei de administrare a acestei baze, decisă în anul 2009, apoi în 2013, iar verificările DNA au pornit de la un denunţ al lui Dorin Cocoş.

Jurnalistul Liviu Avram a descris într-un editorial, cum a aprobat Guvernul trecerea bazei sportive „Cutezătorii” din Sectorul 3 al Capitalei şi a terenului aferent de 60 de hectare de la Ministerul Educaţiei la Regia Autonomă „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat” (RA-APPS) .

Cum a  explicat Liviu Avram, în 2013,  cei 6 paşi ai afacerii „Cutezătorii:

Pas 1 – În 2003, „Cutezătorii” este trecută de la Ministerul Educaţiei la RAAPPS. Ministru era Ecaterina Andronescu, secretar general era Mihnea Costoiu.

Pas 2 – În 2004, RAAPPS încheie cu fundaţia „Dinu Pescariu” un contract de locaţiune pe 10 ani, prin care fostul tenismen exploata baza „Cutezătorii” contra unei sume de 9.000 de euro/lună. Pescariu începe să construiască acolo baruri de fiţe. Încep negocieri pentru vânzarea bazei prin negociere directă.

Pas 3 – În 2005, se schimbă guvernarea şi negocierile pică. Noul ministru al Educaţiei, Mircea Miclea, promovează o HG prin care baza trece înapoi la Ministerul. În paralel, ministerul deschide proces de evacuare a fundaţiei „Dinu Pescariu” din baza „Cutezătorii”, spre a o reda activităţilor sportive. Pescariu tergiversează procesul până în 2009 prin tertipuri procedurale, inclusiv printr-o sesizare a Curţii Constituţionale. În paralel, Pescariu pierde un proces prin care cerea instanţei să oblige guvernul la continuarea negocierilor angajate de fostul guvern.

Pas 4 –  În 2009, Ecaterina Andronescu revine în fruntea Ministerului Educaţiei, cu Mihnea Costoiu secretar de stat. În 23 iunie 2009, ministerul încheie un act adiţional cu Fundaţia „Dinu Pescariu”, prin care contractul de locaţiune se prelungeşte pe o perioadă de 25 de ani, adică până în 2034. Chiria rămâne tot 9.000 de euro/lună, iar Pescariu primeşte în plus o serie de drepturi pe care nu le avea în contractul iniţial. Actul adiţional este depus la instanţă, cu scopul de a se stopa procesul de evacuare intentat de Mircea Miclea. Procesul încetează.

Pas 5 –În 23 decembrie 2013, „Cutezătorii” se transferă din nou la RAAPPS, prin HG. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, dispare strategic din peisaj, căci hotărârea este contrasemnată de un secretar de stat, Vasilica Ştefania Duminică.

Pas 6 – Este previzibilă vânzarea bazei către Dinu Pescariu prin negociere directă, exact aşa cum prevedea planul întocmit în urmă cu 10 ani.

To Top