Actualitate

Fost şef SPP aruncă bomba: „Geoană, interceptat ilegal de SRI într-o discuţie cu Vântu, înainte de alegerile din 2009 (…) Oprea, omul SRI”

Generalul Dumitru Iliescu, fost director al Serviciului de Protecție şi Pază (SPP) între 1990 și 1996, face dezvăluiri şocante pe pagina sa de Facebook. Acesta susţine că înaintea alegerilor prezidenţiale din 2009, Serviciul Român de Informaţii (SRI) i-a interceptat ilegal pe Mircea Geoană şi pe Sorin Ovidiu Vântu.

 „Am postat pe Facebook, vineri, 14 Iulie 2017, consideraţii privind implicarea serviciilor secrete în jocul politic şi în actul de justiţie. (…) Intervenţia mea a apărut acum nu pentru a-l apăra pe Liviu Dragnea, ci pe toţi cei care sunt victime ale sistemului mafiot, pentru că abuzurile au căpătat o asemenea dimensiune încât nu mai pot fi tolerate. Am hotărât să aduc în atenţie o parte din acţiunile nocive, organizate şi desfăşurate de serviciile secrete, pentru preluarea şi menţinerea puterii cu orice preţ, într-un total dispreţ faţă de voinţa poporului.

Am prezentat Comisiei de anchetă parlamentară a alegerilor din 2009, faptul că după alegerile generale din 2008 a fost o adevărată bătălie între PSD şi PDL pentru adjudecarea portofoliului de la interne.

In final el a fost repartizat PSD, dar Băsescu n-a fost deloc mulţumit. Persoane din conducerea SRI au intervenit şi au reuşit să aducă în fruntea ministerului pe Gabriel Oprea, o persoană foarte apropiată lor.

Oprea a speculat faptul că Geoană era plecat pentru câteva zile în SUA şi după o discuţie cu Băsescu, a făcut propuneri lui Boc pentru încadrarea funcţiilor de conducere din minister, fără avizul BPN al PSD. Practic, portofoliul de la interne intra în slujba Preşedintelui României, prin acţiuni subterane derulate de serviciile secrete. L-am apelat pe Geoană şi l-am informat despre această manevră. Preşedintele PSD s-a opus cu fermitate la numirea pe funcţii a persoanelor desemnate de Oprea, care până la urmă a părăsit funcţia de ministru, dar şi formaţiunea pe care o trădase. In aceste condiţii, conducerea PSD l-a desemnat pe Dragnea, care spre deosebire de Oprea, a preferat să părăsească funcţia, decât să trădeze partidul. După o analiză serioasă, conducerea PSD a înaintat propunera cu Dan Nica pentru portofoliul de la interne. Am avut informaţii că nici Nica nu va rămâne mult la conducerea acestui minister, iar cu o lună înainte de demiterea acestuia am avut confirmarea acţiunii de rupere a alianţei. Băsescu dorea acest minister cu orice preţ, el jucând un rol esenţial în pregătirea şi derularea alegerilor prezidenţiale. I-am informat imediat pe Nica şi Geoană, pentru a lua măsurile necesare.

Concomitent cu aceasta operatiune se derulau şi alte acţiuni, organizate de conducerea SRI, împotriva persoanelor cu funcţii importante în PSD. Fusesem informat că se dăduse ordin ca acestea să fie monitorizate permanent, iar informaţiile obţinute erau furnizate adversarilor politici, care veneau imediat cu contramăsuri la acţiunile planificate de PSD. Cu câteva luni înainte de alegeri, Geoană i-a facut o vizită lui Vântu, care se afla în Delta Dunării. Intâlnirea a fost monitorizata de SRI. Geoană era monitorizat ilegal. Nu ştiu însă dacă pentru Vântu aveau mandat eliberat de judecator. (…) Când Geoană a revenit în Bucureşti l-am informat că dialogul cu Vântu fusese înregistrat de SRI şi l-am convins în momentul în care i-am spus ce au discutat. Având certitudinea acţiunilor întreprinse împotriva conducerii PSD, am comandat un sistem de comunicare codat (telefoane mobile codate), funcţional pe reţelele operatorilor de telefonie mobilă. Aparatele au fost distribuite celor mai importante persoane din conducerea PSD (…) Am comandat şi o instalaţie de bruiaj foarte performantă, care era pusă în funcţiune când aveau loc şedinţe ale conducerii PSD şi în acest mod am limitat semnificativ scurgerile de informaţii către SRI şi implicit către adversarii politici. (…)

V-am prezentat în acest mesaj doar o mică parte a acţiunilor ilicite ale serviciilor secrete, multe dintre ele nefiind menţionate pentru că se află sub incidenţa legilor siguranţei naţionale şi nu pot fi expuse în acest cadru. Prezentarea lor ar necesita un volum de 400-500 pagini, dar spre regretul meu nu le pot pune decât la dispoziţia organelor abilitate ale statului, în condiţiile legii. Sper ca factorii de decizie politică să părăsească starea de sever handicap vizual şi auditiv şi să intervină hotărât pentru a pune lucrurile în ordine lor firească…”, a scris Dumitru Iliescu pe pagina sa de socializare.

To Top