Actualitate

Fostul consilier al Anei Pauker, filosoful Mihail Şora, acuzat că falsifică istoria recentă

Scandal după propunerea USR de acordare a titlului de Cetăţean de Onoare al Capitalei filosofului Mihail Şora, pe motiv că ar fi fost singurul ministru din guvernul Roman care şi-a dat demisia în semn de protest faţă de Mineriadele din 13-15 iunie 1990. Petre Roman, premierul de la acea vreme, contrazice varianta prezentată de filosof pe pagina sa de Facebook, în iunie 2015 şi preluată de consilierii USR de la Primăria Generală.

Contactat de inpolitics.ro, Petre Roman nu şi-a ascuns uimirea în legătură cu relatarea lui Mihai Şora despre presupusa demisie din iunie 1990.

„Sunt surprins de povestea asta. Nu e adevărat deloc. Domnul Mihai Șora nu a demisionat și nici nu a avut vreo tentativă de a demisiona din guvernul meu, nu știu cum și de unde a putut să apară o asemenea informație. Nu doar că nu a demisionat în semn de protest față de venirea minerilor, dar, dacă vă amintiți, în ziua de 16 iunie 1990, cabinetul meu a emis un comunicat de presă în care, între altele, înfieram extrem de tăios pe vreo patru pagini evenimentele din 13 iunie. Ori, îmi amintesc că domnul Șora fusese acolo, în ședința de guvern, există stenograme ale discuțiilor. Și Pleșu – cel care îl propusese pe Mihai Şora drept ministru, în decembrie 1989 – și Şora au fost oripilați în acea ședință de guvern de ce s-a întâmplat în 13 iunie. Guvernul respectiv și-a dus integral mandatul pînă la final, în ziua de 28 iunie, cînd a intrat în funcție noul guvern, rezultat din alegerile din 20 mai. Și eu vă spun cine anume a venit la mine și a spus <<Noi vrem să rămânem în guvern>>: domnii Şora și Paul Cornea. <<Am fi încântați să rămânem în guvern>>, mi-au spus. Paul Cornea era un prieten al lui, un fost mare activist comunist, pe care domnul Şora îl adusese în minister ca ministru adjunct. În anul acela a existat o singură încercare de demisie, a domnului Andrei Pleșu, în decembrie 1990, când a fost povestea cu Regele Mihai I, dar după o discuție severă cu mine în ședința de guvern, s-a răzgândit. Deci, nici vorbă că domnul Şora să fi demisionat din guvern. Nu e adevărat! E foarte bine ca domnia sa să fie desemnat cetățean de onoare. Dar nu pe baza unei minciuni”, a declarat Petre Roman, potrivit inpolitics.ro.

De subliniat că Mihai Şora a fost consilierul Anei Pauker în mandatul acesteia de ministru al Externelor şi a deținut șefiile unor edituri comuniste în anii cei mai teribili pentru cultura română, ’50-’60, funcții greu accesibile intelectualilor fără dosare beton.

 

To Top