Actualitate

GIP: „DNA încalcă separarea puterilor în stat, funcționând ca o poliție politică”

Grupul de Investigații Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică, a publicat pe pagina de Facebook si pe siteul său informația că DNA a cerut abuziv Secretariatului General al Guvernului (SGG) transcrierile unor ședințe ale Executivului din perioada 2013 – 2017.

GIP a publicat un document care arată că în perioada 16 mai 2013 – 29 mai 2017, SGG a transmis DNA, la cererea procurorilor, stenogramele a 32 de ședințe de guvern. “DNA a încălcat de zeci de ori Constituția. În timpul mandatului lui Kovesi, procurorii DNA au cerut abuziv de la Guvern transcrierile a zeci de ședințe de guvern. În martie 2017, Curtea Constituțională a stabilit că acest tip de acțiuni ale DNA reprezintă încălcări ale separației puterilor în stat”, a scris GIP.

Organizaţia susţine că “răspunsul SGG arată că în România procurorii DNA controlează elaborarea și adoptarea actelor normative, opiniile și acțiunile miniștrilor”.

“Potrivit Curții Constituționale, toate aceste acțiuni ale DNA reprezintă încălcări ale Constituției. Prin Decizia nr. 68/27 februarie 2017, Curtea Constituțională a stabilit că procurorii nu au competența de a desfășura activități de cercetare penală cu privire la legalitatea și oportunitatea unui act normativ. Potrivit CCR, niciun ministru nu poate fi tras la răspundere pentru opiniile politice sau acțiunile exercitate în vederea elaborării sau adoptării unui act normative. Tehnicile de supraveghere și intimidare pe care DNA le folosește împotriva Guvernului arată că instituția condusă de Kovesi încalcă separarea puterilor în stat, funcționând ca o poliție politică”, a subliniat GIP.

To Top