Actualitate

Guvernul va înapoia banii luaţi abuziv din concediile medicale până la 31 martie

Mii de oameni cu probleme de sănătate aflaţi în concedii medicale au ajuns în situaţii limită, după o lună şi jumătate în care au primit mai puţini bani. Situaţia este disperată pentru mii de salariaţi cu probleme grave de sănătate, pentru care tratamentele sunt costisitoare. Guvernul promite ca va ȋnapoia, până la finalul lunii martie, sumele datorate celor care s-au trezit cu bani mai puţini pentru concediile medicale şi de maternitate.

Situaţia a fost cauzată de modificarea cuantumului de contribuţii sociale datorate, care acum se face în funcţie de salariul mediu brut.

După ce a fost acuzat că strânge bani la buget pe spatele bolnavilor şi a mamelor, Executivul a decis să dea o ordonanţă de urgenţă, prin care practic va plafona CAS in cazul acestor concedii.

Dăncilă a anunţat astăzi că în următoarea şedinţă de guvern va fi adoptată o nouă ordonanţă, care să regleze indemnizaţiile mamelor şi „defecţiunile” din legea privind concediile medicale.

„În următoarea şedinţă vom avea încă o Ordonanţă să reglăm pentru mămici, pentru concediile medicale, acolo unde avem deficienţe”, a declarat Dăncilă.

Potrivit unei variante de lucru a Ordonanţei pregătite de Finanţe, contribuţiile vor fi plafonate la nivelul anului 2017, iar angajaţii care au avut de pierdut până acum îşi vor primi banii înapoi de la angajatori până pe 31 martie.

To Top