Actualitate

Încă un incendiu mistuitor la bomba ecologică de la Glina

Pentru a doua oară în ultimele opt luni, astăzi la groapa de gunoi de la Glina a izbucnit un incendiu violent, la doar aproximativ 100 metri de casele din zonă. Detașamentul de pompieri Ilfov a intervenit cu patru autospeciale de stingere a incendiilor, o autospecială de evacuare a fumului și o ambulanță SMURD, iar Garda de Mediu a deplasat un autolaborator pentru înregistrarea emisiilor de factori de mediu dăunători. Forțele de intervenție ale detașamentului de pompieri au ajuns la locul intervenției la ora 11:00 și au constatat că deșeurile ardeau în interiorul celulei de depozitare, pe o suprafață de peste 12.000 mp cu posibilitatea de propagare la casele învecinate și la comunitățile din împrejurimi.

Datorită faptului că incendiul s-a propagat cu repeziciune pe o suprafață de 12.000 mp, deșeurile neacoperite conform legii fiind autoinflamabile, la fața locului s-au deplasat și echipaje de intervenție pentru eventuala salvare a populației care ar fi putut fi asfixiata de fum.

Acesta este cel de-al doilea incendiu mistuitor înregistrat la Glina în ultimele opt luni, primul având loc în 3 decembrie 2016, dată la care pompierii s-au chinuit peste 12 ore ca să stingă flăcările.

Conform datelor oficiale, groapa de gunoi de la Glina – operată de compania ECOREC S.A – continuă să fie activă deşi încalcă cele mai elementare prevederi ale legislației de mediu privind distanța față de locuințe (n.r. – care ar trebui să fie de minim 1000 de metri, conform Ordinului nr. 119/2014, art.11 alin. 1), iar autorizaţia sa de mediu a expirat la data de 1 iulie.

Interesant este că în data de 24 iunie a.c. locuitorii din Glina si Popeşti-Leordeni au protestat împotriva funcţionării gropii de gunoi lângă comunuităţile din zonă, ţinând cont de repercusiunile grave pe care această bombă ecologică le are asupra sănătăţii oamenilor din zonă.

Locuitorii din Glina şi Popeşti Leordeni au reclamat faptul că sunt obligaţi să trăiască la mai puţin de 200 de metri de gunoi, astfel că aerul este irespirabil şi apa nu este potabilă.

Oamenii au reclamat faptul că deşi autorizaţia de mediu gropii de gunoi a expirat la data de 1 iunie 2017, totuşi ECOREC S.A. permite ca gunoiul colectat din Bucureşti şi din localităţile învecinate să fie depozitat la Glina. Culmea este că deşi situaţia nocivă generată de groapa de gunoi ilegală de la Glina este cunoscută de către toate autoritățile de mediu niciuna nu a catadicsit să lichideze această bombă ecologică, cu toate că H.G. nr. 857/2011 obliga la suspendarea activităţii acestei afaceri de mai multă vreme, ţinând cont de faptul că funcţionarea acesteia constituie un risc pentru sănătatea populaţiei.

Conform statisticilor Direcției de Sănătate Publică Bucureşti, o mare parte din populația comunei Glina, începând de la copii și până la bătrâni, dar şi cea din localităţile învecinate, este afectată de diverse boli grave generate de factorii de mediu dăunători proveniți de la această groapă de gunoi.

To Top