Actualitate

INCREDIBIL: Ceauşescu nu avea cel mai mare salariu din România

Incredibil, dar adevărat: dictatorul Nicolae Ceauşescu nu avea cel mai mare salariu din ţară cât timp a fost preşedintele României. Un director general din Valea Jiului avea un salariu mai mare decât cel al lui Ceauşescu.

Petre Gigea, fost ministru de Finanţe şi consilier personal al dictatorului comunist, a dezvăluit că Nicolae Ceauşescu avea un salariu de numai 15.000 de lei/lună, echivalentul a circa 500 de dolari/lună.

„15.000 de lei era salariul lunar al preşedintelui României prin 1984. Primul-ministru avea cu 1.000 de lei mai puţin decât el, viceprim-ministrul cu 2.000 de lei mai puţin, iar noi, miniştrii, aveam mai puţin. La ora aceea, cursul neoficial al dolarului american era de aproape 30 de lei. Deci salariul lui Nicolae Ceauşescu a fost de aproape 500 de dolari pe lună”, a dezvăluit Petre Gigea, la Kanal D.

Fostul demnitar comunist a spus că în noiembrie 1985, „la sugestia unor colegi miniştri” s-a dus la Ceauşescu să-i propună o mărire a salariului, ştiind că, implicit, se vor mări salariile tuturor subordonaţilor.

“Am trecut, ca propunere, 20.000 de lei pentru el, ca preşedinte al României. De ce? Se majoraseră salariile şi directorul general din Valea Jiului încasa 19.000 de lei  pe lună (salariu plus sporuri). Nu a fost de acord cu propunerile mele şi a acceptat mărirea salariului de la 15.000 la 16.000 de lei, adică echivalentul a 530 de dolari”, mai dezvăluit Petre Gigea.

To Top