Actualitate

India a testat o rachetă balistică intercontinentală cu rază lungă de acțiune

India a testat cu succes pe insula Abdul Kalam, în largul coastelor din estul statului Odisha, o rachetă balistică intercontinentală cu rază lungă de acțiune, Agni-V, capabilă să transporte focoase nucleare (ICBM) – a anunțat, azi, Ministerul indian al Apărării, într-un mesaj pe Twitter.

Lansarea rachetei are loc în timpul unui discurs intitulat „Impredictibilitatea nucleară: cum manageriem cadrul nuclear global”, prezentat la conferința internațională intitulată „Raisina Dialogue 2018”.
Vipin Narang, un profesor de științe politice de la Universitatea MIT din SUA, a declarat că momentul testului este „foarte interesant”. „Este vorba despre o capacitate cunoscută de mult timp”, a scris el pe Twitter. „Nu este o capacitate nouă, ci un test de dezvoltare, probabil înainte ca India să introducă racheta în arsenalul său operațional”, a declarat Narang pentru CNN. El a adăugat că este posibil ca forțele armate indienei să fi testat „cutia” de unde se lansează racheta, ca și lansarea în sine, performanțele de zbor și acuratețea, fiind vorba de „un test tehnic obișnuit”.
Racheta Agni-V a fost testată de cinci ori din 2012, cel mai recent test fiind cel din decembrie 2016. Lansarea a adus atunci proteste furioase din partea celor mai mari adversari geostrategici ai Indiei: Pakistanul și China.
India deține 120-130 de focoase nucleare în arsenalul său, conform Federației Oamenilor de Știință din SUA.

 

 

To Top