Actualitate

Iohannis atacă PSD la deschiderea noului an şcolar

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, astăzi, la festivitatea de deschidere a noului an şcolar preuniversitar la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” din Bucureşti, fiind invitat de către conducerea instituţiei de învăţământ.

„Mă bucur să mă aflu astăzi la Colegiul Național Gheorghe Șincai, colegiu cu o tradiție bogată. Din nefericire, condițiile de studiu nu sunt la fel de bune peste tot ca în colegiul vostru. Există mulți elevi care încep școala fără a avea manuale pe bănci, mulți elevi care nu pot începe școala în condiții decente sau ale căror școli nu sunt pregătite pentru începerea anului școlar”, a declarat Iohannis, făcând astfel trimitere directă la problemele nerezolvate de Ministerul Educaţiei.

“Fiecare Guvern ridică din umeri, aruncând vina pe cei de dinaintea lor, dar așa nu se rezolvă nimic. În România lui 2017, soluția a fost o metodă de mult uitată, precum reîntoarcerea la manualul unic sau recentralizarea la București a tuturor problemelor care nu au fost rezolvate”, a subliniat Iohannis.

El a criticat faptul că Legea Educației a suferit prea multe modificări şi că ar trebui „să înceteze să mai fie un puzzle”: „Părinții și elevii sunt supuși unor schimbări majore în învățământ o dată la câțiva ani. (…) Chiar în această vară am trimis trei inițiative legislative către Parlament inițiative care modificau pentru a nu știu a câta oară legislația. Legea Educației trebuie să înceteze să mai fie un puzzle”.

Printre problemele importante ale Educației, Iohannis a spus că se află analfabetismul funcțional şi abandonul școlar, care în ultimii ani a atins o rată alarmantă, una dintre cele mai mari în Uniunea Europeană. “Succesul sistemului educațional este singura cale de supraviețuire a României puternice, iar eșecul său ne condamnă la involuție”, a conchis Iohannis.

To Top