Actualitate

Iohannis despre raportul MCV: „Un serios semnal de alarmă”

Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat imediat după publicarea ultimului raport privind Mecanismul de cooperare şi verificare în domeniul justiţiei şi luptei împotriva corupţiei (MCV) şi a comunicat politicienilor că documentul reprezintă “un serios semnal de alarmă de care coaliţia de guvernare trebuie să ţină cont”.

 

„Dacă acţiunile Guvernului şi Parlamentului României cu privire la procesul de modificare a legilor justiţiei vor continua în aceeaşi direcţie ca şi până acum, România va face paşi înapoi în ceea ce priveşte funcţionarea sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei”, a subliniat Iohannis.

Preşedintele susţine că procesul de modificare a acestei legislaţii trebuie să fie unul cât mai transparent şi cu luarea în considerare a poziţiei tuturor actorilor din sistemul judiciar.

“De la raportul din ianuarie 2017, care a consemnat progresele semnificative înregistrate pe parcursul anului 2016, în cel publicat astăzi, CE arată că doar una dintre cele 12 recomandări este implementată satisfăcător şi doar la alte 3 recomandări s-au înregistrat progrese reale. Comisia atenţionează că impulsul pentru reforma sistemului judiciar a fost în general pierdut pe parcursul anului 2017 şi a încetinit procesul de îndeplinire a recomandărilor, existând riscul repunerii în discuţie a unor subiecte pe care raportul din luna ianuarie 2017 le-a considerat ca fiind implementate”, a subliniat Iohannis.

Acesta susţine că finalizarea monitorizării României prin MCV depinde în mod direct de caracterul sustenabil şi ireversibil al acestor reforme.

“Întregul efort făcut de România pentru întărirea reformelor în domeniul justiţiei şi combaterea corupţiei poate fi periclitat de acţiunile unor oameni politici care refuză să accepte că datoria lor este să lucreze în slujba cetăţenilor şi nu a unor interese partizane sau de grup. Afectarea independenţei sistemului judiciar şi, în general, orice presiune sau încercare de a controla politic justiţia, nu fac altceva decât să întoarcă România spre trecut”, a subliniat Iohannis.

De subliniat că în raportul MCV se precizează că unele dintre modificările propuse, care vizează “răspunderea personală a magistraţilor, precum şi numirea procurorilor de rang înalt”, sunt “aspecte care afectează independenţa sistemului judiciar şi ale căror modificări au ridicat întrebări cu privire la necesitatea de a reexamina raportul de evaluare din ianuarie 2017 cu privire la progresele înregistrate în legătură cu independenţa sistemului judiciar”. 

To Top