Actualitate

Iohannis pune șef la SIE un pesedist apropiat de servicii, Hrebenciuc și … Dragnea

Mişcare surprinzătoare a lui Klaus Iohannis: propune numirea la şefia SIE a controversatului deputatul Petru – Gabriel Vlase, vicepreședinte PSD, un apropiat a lui Viorel Hrebenciuc şi al lui Liviu Dragnea. Nominalizarea unei persoane la şefia Serviciului de Informaţii Externe vine după aproape doi ani de interimat la șefia spionajului extern, în urma demisiei intempestive a lui Mihai Răzvan Ungureanu, în 26 septembrie 2016, după scandalul Black Cube. De atunci, SIE a fost condus interimar de directorul adjunct Silviu Predoiu.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis joi, 14 iunie a.c., în temeiul art. 65 alin. (2) lit. h) din Constituția României, o scrisoare președinților celor două Camere ale Parlamentului, în care propune numirea în funcția de director al Serviciului de Informații Externe a domnului Petru – Gabriel Vlase”, sună comunicatul remis astăzi de Preşedinţie către Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea.

Petru – Gabriel Vlase este deputat PSD de Bacău, aflat la al patrulea mandat. Doctor la SRI din 2010, Vlase este președintele grupului parlamentar de prietenie cu Israelul, iar la Congresul PSD din martie a obținut funcția de vicepreședinte PSD pe zona Moldova.

Graţie susţinerii grupului de la Bacău, condus la acea vreme de Viorel Hrebenciuc, Petru – Gabriel Vlase a intrat în Parlament în 2004, fiind ales în circumscripţia electorală nr. 4 Bacău, pe listele Uniunii Naţionale PSD+PUR.

În mandatul 2004-2008, a fost vicepreşedinte al Comisiei parlamentare speciale pentru controlul activităţii SIE (din oct. 2007), membru supleant al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE şi membru al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO (din mart. 2007). De asemenea, a fost preşedinte al Comisiei de anchetă pentru investigări şi clarificări referitoare la activitatea “ICE Dunărea”.

În 2008, a obţinut un nou mandat de 4 ani, în aceeaşi circumscripţie, candidând pe listele Alianţei PSD + PC, în care a fost preşedinte al Comisiei parlamentare speciale pentru controlul activităţii SIE şi vicepreşedinte al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO.

În 2012, a fost ales deputat pentru al treilea mandat (2012-2016), perioadă în care a fost preşedinte al Comisiei permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, organizarea şi funcţionarea şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului (până în martie 2015), secretar al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională (până în martie 2015), preşedinte al Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale, propunerilor legislative privind modificarea Legii partidelor politice şi a Legii privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale (octombrie – decembrie 2015). De asemenea, a fost şeful Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO. Totodată, din februarie 2015 până în decembrie 2016, a fost vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

În urma alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016, a câştigat un nou mandat de deputat, fiind ales în aceeaşi circumscripţie din Bacău şi numit membru în Comisia de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, în Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO, în Comisia de apărare şi securitate – Adunarea Parlamentară a NATO şi în Grupul Special pentru Mediterana şi Orientul Mijlociu al AP NATO.

Din februarie 2017, este vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

 • Pasionat de servicii secrete, dar având numele vehiculat în afaceri şi propuneri legislative scandaloase

Conform apropiaţilor săi, Petru – Gabriel Vlase are o pasiune pentru servicii secrete și siguranță națională, numele lui fiind vehiculat ca apropiat serviciilor de informații. Dar are totodată o „pasiune” şi pentru afaceri.

Numele lui Vlase a apărut în dosarul retrocedarilor, în care Hrebenciuc a fost condamnat de ÎCCJ la doi ani de închisoare cu executare, dar deputatul PSD a negat vehement că ar avea vreo legatură cu respectivul dosar. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Vlase l-ar fi asigurat pe Gheorghe Paltin Sturdza,  pe 6 august 2012, în cadrul unei întâlniri organizate la un hotel de ex-deputatul Ioan Adam, că va interveni pe lângă politicieni din Bacău pentru a-i facilita punerea în posesie asupra suprafeţelor de pădure retrocedate ilegal. “Deputatul Vlase Gabriel le oferă garanţii celor doi inculpaţi (Adam şi Sturdza) că după data de 11 septembrie 2012, când problemele cu justiţia vor fi finalizate, va încerca să schimbe <<starea de spirit>> a celor de care depinde punerea în posesie a hectarelor de pădure (…) Gabriel Vlase urma să primească o sumă printr-o firmă de topometrie”, sublinia rechizitoriul DNA.

Insă numele lui Vlase a mai apărut şi în alte scandaluri cu retrocedări, mai ales în perioada când a fost subprefect de Bacău (2001 – 2004).

Tot de numele lui Petru – Gabriel Vlase se leagă şi o iniţiativă legislativă extreme de controversată. În 2013, acesta a semnat, împreună cu alți 13 parlamentari PSD, prin care a vrut să interzică deconspirarea turnatorilor la Securitate, prin modificarea definiției colaborării cu Securitatea. Prin acea modificare CNSAS era obligat să se transforme în organ de anchetă și să facă investigații pentru a demonstra “lezarea” unei persoane, sarcină imposibilă şi în contradicţie cu o decizie a CCR din 2008.

 • A fost aliat cu Mihai Tudose, dar a sărit în “barca” lui Dragnea

La un moment dat Vlase a fost văzut ca apropiat al fostului premier Mihai Tudose, numele său fiind vehiculat pentru ministerul Transporturilor, în locul lui Răzvan Cuc. Insă, imediat după ce Tudose a fost îndepărtat, Vlase a sărit în “barca” lui Liviu Dragnea.

 CV-ul lui Petru – Gabriel Vlase:

 • 1996: Institutul Politehnic Bucureşti
 • 2004 – 2005: Program de perfecţionare pentru înalţi funcţionari publici – Institutul Naţional de Administraţie
 • 2005: Colegiul Naţional de Apărare, Universitatea Naţională de Apărare;
  2006: MBA, Universitatea „Gheorghe Asachi” Iaşi
 • 2006: Colegiul Superior de Securitate Naţională, Academia Națională de Informaţii
 • 2006: Programul pentru Înalţi Oficiali (SES), Centrul European Marshall pentru Studii de Securitate – Garmisch, Partenkirchen, Germania;
 • 2007: Specializare în “Analiza şi rezolvarea conflictelor armate”, Georgetown University, SUA
 • 2007: Cursuri postuniversitare, Institutul Diplomatic Român
 • 2010: Doctor în ştiinţe militare şi informaţii, Academia Naţională de Informaţii

 

To Top