Actualitate

Ion Țiriac acuză: „BNR a cumpărat Arenele Progresul cu 200.000 USD și acum vrea 35 de milioane de euro”

Ion Țiriac a declarat, marți, într-o conferință de presă, că BNR vrea de la stat suma de 35 de milioane de euro pentru complexul sportiv „Arenele BNR” pe care l-a cumpărat în 1991 cu cu aproximativ 200.000 de dolari.

„Conform protocolului din 1991, BNR s-a obligat să achite 51.435,3 lei pentru Arenele BNR. Pe vremea aia, suma asta reprezenta cam 200 și ceva de mii de dolari. Deci, BNR a cumpărat 17 hectare cu 200.000 de dolari, cu tot cu construcții și stadionul de fotbal. Asta când azi pentru o damigeană de țuică te bagă în pușcărie ca ministru… Nimeni nu se uită la treaba asta? Cum e posibil așa ceva? Nu am nimic cu guvernatorul Isărescu, nici cu BNR, dar cum e posibil așa ceva? BNR are pretenția că a cumpărat un teren în mijlocul Bucureștiului pentru 200.000 de dolari. După care vine acum și zice că dacă statul vrea să o cumpere înapoi, suma e de 35 de milioane”, a acuzat Ion Ţiriac.

Fostu tenismen susţine că în 1990 a investit personal pentru refacerea Arenelor BNR suma de 400.000 de dolari pentru a se putea juca meciul echipei României din Cupa Davis. “În 1990 a venit ITF-ul să vadă dacă se poate juca Cupa Davis pe Arene. Erau niște lăstărișuri cât casa și niște șobolănei aproape cât pisica acolo… Eu i-am trimis atunci pe cei de la ITF acasă și le-am spus să revină în două luni. Trustul Carpați a făcut atunci în şase săptămâni din această bază un bibelou, inclusiv terenul central. Când au venit iar cei de la ITF credeau că sunt pe altă bază. Acest lucru l-am făcut eu atunci, dar nu l-am făcut public. A costat cam 3-400.000 de dolari. Deci nu BNR a început să investească acolo, ci eu. Noi am jucat turneul de la București pe Arenele BNR și în fiecare an am refăcut terenul central. Noi chiar am vrut să consolidăm tribuna, dar nu era în proprietatea noastră și nu ni s-a dat voie. În 1936, când spun cei de la BNR, acest teren nu exista, nu era Parcul cu Platani. Exista un club de tras cu arcul pe doi metri pătrați. Nouă să ne dea ce aparține tenisului”, a afirmat Țiriac.
El este de părere că BNR ar trebui să plătească statului român taxe de aproximativ 130 milioane de euro pentru cele 17 hectare ale Arenelor BNR.

“Eu plătesc în fiecare zi taxe de 30.000 de euro pe lună pentru o grădină în București, dar am pretenția că această instituție, BNR, să plătească același lucru pentru aceste 17 hectare. Nu mie, ci sportului românesc. Dacă fac bine socoteala, ar fi cam 120-130 de milioane de euro. Și BNR sigur are banii, nu e nicio problemă. Noi solicităm o rezolvare, nu o Hotărâre de Guvern. Dar așa e legea, nu mă pot duce în instanță fără să îi fi atenționat pe Guvern). Dumnealor trebuie să îmi dea un răspuns în 30 de zile, iar după aceea mă duc la instanță și spun că nu sunt mulțumit, chiar dacă baza a trecut înapoi la Guvern. Pentru că așa cum toți plătim dări la stat, să plătească toți. Guvernul poate da o hotărâre și în 10 zile a luat baza. Însă pe mine nu mă mulțumește pentru că eu aș vrea să o trecem pe o fundație, plătind eu 1-2 milioane de euro, și baza să rămână numai a sportului. Să nu vedem niciodată acolo blocuri de 30 de etaje sau alte treburi”, a adăugat el.

Țiriac este de părere că Arenele BNR ar trebui să devină „un diamant în mijlocul Bucureștiului” dedicat în principal tenisului.

Prezent la conferința de presă, Ilie Năstase, și el unul dintre semnatarii petiției către Guvern, nu este optimist în ceea ce privește trecerea bazei de la BNR la MTS sau Primăria Capitalei.

Mai mulți foști și actuali jucători de tenis, printre care se numără Ion Țiriac, Ilie Năstase și Simona Halep au făcut o petiție către Guvernul României pentru reincluderea Arenelor BNR în circuitul sportiv, mai exact pentru transferul bazei din administrarea BNR către statul român, pentru a putea fi modernizată și folosită.

Țiriac și Năstase au criticat în mai multe rânduri atitudinea conducerii BNR, proprietara bazei sportive, pe care a acuzat-o că nu dorește să cedeze terenul Primăriei Capitalei, dar nici să investească în modernizarea Arenelor BNR pentru a putea primi avizul ISU.

MTS a trecut toată baza sportivă în patrimoniul BNR conform unui protocol încheiat în 1991, semnat din partea MTS de ministrul Bogdan Niculescu Duvăz și de Mugur Isărescu din partea BNR. 51.435 lei a fost suma virată către MTS de BNR pentru a intra în posesia terenului și construcțiilor aferente din cele 17 hectare din centrul Bucureștiului.

Conform protocolului, printre obligațiile BNR figurează printre altele finalizarea tuturor lucrărilor de investiții începute în 1990, obligația de a menține cu prioritate destinația spațiilor preluate, terenuri și săli, pentru activitatea sportivă de performanță a secțiilor nominalizate de MTS, colaborarea cu MTS pentru dezvoltarea sportului de performanță, colaborarea cu MTS în vederea utilizării spațiilor preluate pentru activități sportive pe baza calendarului competițional intern și internațional.

To Top