Actualitate

JO de iarnă PyeongChang 2018: 10 lucruri inedite despre ediţia sud-coreeană

Ceremonia de deschidere Jocurilor Olimpice de iarnă de la PyeongChang, competiţie ce se desfăşoară sub sloganul ”Olimpiada Împăcării” (având în vedere tensiunile politice existente la nivel mondial) a început, vineri, de la ora 13:00. Întrecerile JO sunt găzduite în 12 baze sportive, unde vor participa sportivi din 92 de ţări în perioada 9-25 februarie. Următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice va avea loc tot în Asia, în 2022, în Beijing.

10 lucruri despre Jocurile Olimpice din Coreea de Sud:

1. PyeongChang a avut trei tentative pentru a aduce JO în Coreea de Sud, dar candidatura localităţii a fost respinsă în 2003 şi 2007. In 2011 PyeongChang a obţinut dreptul de organizare fără a mai avea nevoie şi de un tur doi

2. În cadrul programului sunt programate 102 evenimente la 15 discipline.

3. Întrecerile JO sunt găzduite în 12 baze sportive, destul de apropiate, astfel că sportivii vor ajunge din Satul Olimpic şi până la bazele sportive în maximum 30 de minute. Aproximativ 90% din sportivi vor putea să ajungă de la cazări la locurile de competiţii în aproximativ 10 minute.

4. În programul ediţiei 2018 au fost incluse şase probe noi: Snowboard ”Big Air” (masculin, feminin), Curling (echipe mixte), Patinaj viteză (start în bloc – masculin, feminin), Schi alpin (echipe)

5. Aproximativ 7.500 de oameni au purtat torţa olimpică din Grecia şi până pe Stadionul Olimpic din PyeongChang

6. La această  competiţie vor exista 22.400 de voluntari, dintr-un total de aproape 91.000 de persoane din întreaga lume care au depus cereri pentru a deveni voluntari la PyeongChang. 40% din cererile de voluntariat au venit din afara Coreei de Sud.

7. La aceste JO vor fi prezente 92 de ţări. Printre acestea nu se află şi Rusia, care a fost suspendată de CIO din cauza dopajului, dar va participa Coreea de Nord. 168 de sportivi din Rusia vor participa totuşi la întreceri sub steagul olimpic.

8.. Ediţia din Coreea de Sud se desfăşoară sub o mare tenisune politică. 60 de mile este distanţa aproximativă dintre PyeongChang şi zona demilitarizată care separă Coreea de Nord şi cea de Sud. Gazda întrecerilor se află la aproximativ 80 de mile de Seul, care a găzduit JO de vară în urmă cu 30 de ani.

9. Norvegia ocupă locul 1 pe naţiuni înaintea acestor JO la medalii câştigate all-time şi are toate şansele să rămână în aceeaşi poziţie şi la final. 329 de medalii a cucerit Norvegia la precedentele 22 de ediţii. Nordicii au un avans de peste 40 de medalii şi 20 de titluri olimpice în faţa SUA.

10. În 2014, la Soci, Putin a anunţat un buget de 50 de miliarde USD dar în cele din urmă s-a dovedit faptul că ruşii au cheltuit foarte mulţi bani pentru dopajul instituţionalizat. Coreea de Sud a cheltuit la rândul ei o sumă considerabilă pentru a găzdui Jocurile Olimpice de iarnă, dar de câteva ori mai mică decât a anunţat Rusia. 12,4 miliarde USD este bugetul estimativ al JO din 2018. Coreea de Sud a reuşit să depăşească la timp câteva obstacole majore, inclusiv întârzierile la diferite construcţii, partea logistică şi lipsa de entuziasm din partea sponsorilor.

 

România are 28 de sportivi care vor concura la 8 discipline. Componenţa delegaţiei tricolore:

Bob: Maria Adela Constantin şi Andreea Grecu (bob-2), Mihai Cristian Tentea şi Nicolae Ciprian Daroczi (bob-2), Dorin Alexandru Grigore, Florin Cezar Crăciun, Levente Bartha (bob-4), Beatrice Puiu (rezervă), antrenori Paul Neagu (bob-2 – feminin), Iulian Daniel Păcioianu (bob-2 – masculin), Silviu Dan Scurtu (bob-4);

Schi alpin: Alexandru George Barbu, Ania Monica Germaine Caill;

Patinaj viteză: Alexandra Ianculescu;

Schi fond: Alin Florin Cioancă, Paul Constantin Pepene, Timea Lorincz – antrenori Carlo Zoller şi Constantin Daniel Borca;

Sărituri cu schiurile: Daniela Vasilica Haralambie;

Biatlon: Eva Tofalvi, Cornel Dumitru Puchianu, Nicolae Remus Faur, George Răzvan Buta, Gheorghe Iulian Pop, Marius Petru Ungureanu – antrenori Gheorghe Gîrniţă, Gheorghe Vasile, Simon Marton; fizioterapeut – Cristian Marian Mosoiu; serviceman – Roland Ciprian Gerbacea;

Sanie: Raluca Strămăturaru (simpu feminin), Valentin Creţu, Andrei Turea (simplu masculin), Cosmin Atodiresei, Ştefan Muşei (dublu masculin) – antrenori Eugen Teodor Radu (sanie dublu), Alexandru George Comşa (sanie simplu);

Skeleton: Maria Marinela Mazilu, Dorin Dumitru Velicu – antrenor Delia Ivas.

CIFRE

  • 45 este poziţia ocupată de România în clasamentul all-time pe medalii, după ce a cucerit o singură medalie de bronz prin echipajul de bob 2 persoane (Ion Panţuru – Nicolae Neagoe) la ediţia Grenoble 1968.
  • 13 medalii a cucerit Ole Einar Bjorndalen (biatlon), dintre care 8 de aur, norvegianul fiind cel mai medaliat sportiv din istoria Jocurilor Olimpice. Recordul lui Bjorndalen poate fi doborât la PyeongChang doar de Marit Bjoergen (schi fond), sportiva care are 10 medalii, dintre care 6 de aur, şi ocupă locul 3 într-un clasament all-time.
  • 586 de grame va cântări medalia de aur. Organizatorii au pregătit nu mai puţin de 259 de seturi de medalii, aur, argint şi bronz

To Top