Actualitate

Judecătorii au decis în privința arhivei SIPA

Ministrul Tudorel Toader a anunțat luni pe pagina sa de Facebook că judecătorii au decis că arhiva SIPA poate fi consultată conform legii, astfel că accesul la dosarele SIPA se va putea face legal înainte ca magistrații să-și vadă înainte dosarul.

“Instanța de judecată a respins acțiunea formulată de către Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR), având ca obiect anularea HG referitoare la arhiva SIPA. Din 19 iunie, Ministerul Justiției așteaptă, de la CSM și asociațiile profesionale, propuneri pentru desemnarea unui magistrat în Comisia de inventariere a fondului arhivistic SIPA !”, scrie Tudorel Toader pe contul său de Facebook.

În mai anul acesta, judecătorul Dana Gârbovan, președinte UNJR, declara că desecretizarea arhivei SIPA ar trebui să aibă loc cu respectarea dreptului la viaţă privată al persoanelor care ar putea fi vizate de această acţiune : “Dreptul la viaţă privată al fiecărei persoane trebuie garantat, iar acest aspect va trebui luat în calcul atunci când vom decide ce să se facă în concret cu această arhivă. O soluţie pe care UNJR a propus-o încă din 2009 a fost ca fiecare persoană urmărită de SIPA să aibă acces la propriul dosar de urmărire”.

Dana Gârbovan considera că înainte de desecretizarea propriu-zisă a arhivei SIPA ar trebui făcute publice toate documentele care conţin informaţii despre ce s-a întâmplat cu aceasta în ultimii ani ţinând cont de faptul că “au existat acuze şi suspiciuni extrem de grave legate de neregularităţi săvârşite în timpul proceselor”.

To Top