Actualitate

LEGILE JUSTIŢIEI, MOTIV DE MANIFESTANŢII: IOHANNIS CHEAMĂ TINERII #REZIST ÎN STRADĂ

Incapabil să fie un liant între opoziţie şi putere şi între instituţiile statului, președintele Klaus Iohannis merge la limita Constituţiei şi dă tonul manifestaţiilor de stradă pentru susţinătorii săi. In anunţul public privind atacarea la Curtea Constituțională, de către Administraţia Prezidenţială, a legilor justiției adoptate în Parlament, Iohannis a făcut un apel direct la manifestaţii de stradă, el adresându-se cu un mesaj subliminal direct susţinătorilor săi: “Acea ordonanţă infamă (n.n. – Ordonanţa 13) am reuşit să o oprim împreună (…)”.

Mai mult, Iohannis a dat în discursul său ordine Curţii Constituţionale, cerând acestei instituţii să amâne o decizie pe tema legilor justiţiei şi să se consulte cu Comisia de la Veneția.

„Fac un apel la CCR de a nu se grăbi şi de a conlucra cu organismul European. Hai sa ne amintim un pic cum am ajuns până aici. In toamna lui 2016, a fost campanie electorală şi PSD a îmbrobodit poporul cu un program numai lapte şi miere şi au câstigat alegerile si au ajuns la guvernare. Dar a urmat cu totul si cu totul altceva. A început asaltul asupra justiţiei din partea PSD. Acea ordonanţă infamă am reuşit să o oprim împreună (…) Asaltul s-a mutat în Parlament. Iar rezultatul demersului parlamentar de modificare a legilor justiţiei a ajuns acum şi în faza în care se cere promulgarea acestor legi (…) Procedura originală, ca să nu spum altfel, graba lipsită de orice justificare şi modul autoritar în care s-au desfăşurat dezbaterile parlamentare au determinat în final foarte multă neîncredere. Reforma justiţiei, cum este clamată de PSD, este în continuare contestată de asociaţiile profesionale ale magistraţilor şi trezeste mari îngrijorări ale partenerilor externi. Nu putem să asistăm pasivi la o rescriere din mers a Constituţiei. Intr-o democraţie autentică, separaţia puterilor în stat înseamnă colaborare constructivă pentru interesul public, respect între instituţii, dar mai ales echilibrul şi controlul reciproc dintre acestea. Legile justiţiei au rol esenţial în punerea în aplicare a acestor principii (…) Constat că legile justiției nu sunt deplin adecvate nici cadrului constitutional intern, nici standardelor europene în materie”, a declarat Klaus Iohannis.

 

To Top