Actualitate

Macovei şi Tăpălagă riscă dosar penal: au intrat ilegal în arhiva SIPA

Dupa ce mass-media a dezvăluit că jurnalistul Dan Tăpălagă ar fi intrat ilegal în arhiva SIPA, în data de 6 ianuarie 2005, fără a avea certificat ORNISS (Oficiul Registrului Național pentru Informații Secrete de Stat) și fără a fi angajat în funcţia de consilier al ministrului Justiţiei (n.r. – a fost angajat abia în data de 17 ianuarie 2005 la cabinetul Monicăi Macovei), actualul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat duminică, pe pagina sa de Facebook, că astăzi va transmite către Ministerul public rezultatele verificărilor privind deţinerea certificatelor ORNISS de către vizitatorii arhivei SIPA, desfiinţată în 2006.

„În cursul zilei de mâine, voi transmite către Ministerul public, rezultatele verificărilor privind deţinerea de certificate ORNISS de către vizitatorii arhivei SIPA! Până miercuri, Secretariatul General al Guvernului urmează să ne transmită cele două propuneri pentru constituirea Comisiei de inventariere a arhivei. În cursul zilei de miercuri (12 iulie), după desemnarea președintelui, Comisia își va începe activitatea”, a scris Tudorel Toader.

Consiliului Superior al Magistraturii a solicitat în scris să se consulte cu asociaţiile profesionale în vederea desemnării unui magistrat care să devină membru în Comisia de inventariere, dar nu a formulat niciun răspuns. Toader Tudorel a declarat, la începutul săptămânii trecute că ştie că au existat „vizitatori” ai arhivei SIPA care nu deţineau certificate ORNISS şi că a trimis o adresă la ORNISS pentru a-i transmite numele acestora, aşteptând răspuns mai devreme de termenul legal de 30 de zile.

Scandalul arhivei SIPA a pornit de la jurnalistul Dan Andronic, care a susţinut că documente din această arhivă ar fi fost copiate ilegal. Acesta a dezvăluit că după desfiinţarea arhivei, 22 de „vizite” au fost consemnate în 22 procese verbale întocmite „cu ocazia sigilării/desigilării spaţiilor în care a fost depozitată arhiva”. Cele 22 procese verbale consemnează „data vizitei, Ordinul ministrului Justiţiei prin care a fost permis accesul în arhivă, componenţa comisiei, semnătura membrilor comisiei”, precum şi menţiunea „după verificarea şi inspectarea stării documentelor în vederea desfăşurării pe viitor a lucrărilor comisiei s-a procedat la sigilarea ferestrelor, resigilarea uşilor celor două camere precum şi a uşii de acces la acestea”, indicându-se şi numărul sigiliului folosit.

  • Tăpălagă recunoaște ca a intrat ilegal în arhiva SIPA împreună cu Macovei 

Fostul consilier al ministrului Macovei, Dan Tăpălagă – acum jurnalist la HotNews, a intrat fără certificat ORNISS în arhiva SIPA pe 6 ianuarie 2005, dar a fost angajat de minister abia pe 17 ianuarie 2005. Alături de el s-a aflat fostul ministru Monica Macovei, care a primit pe numele său certificat ORNISS  abia în luna aprilie, adică la trei luni după descinderile în arhiva SIPA.

Atunci, ministrul Macovei a susținut că nu are nevoie de un astfel de document și că are informații că se pune la cale incendierea arhivei. Conform declarațiilor celor prezenți atunci la eveniment, dar și a unei note a unui ofițer SIPA, Macovei și Tăpălagă au stat în arhiva SIPA din data de 6 ianuarie, de la orele 20.00, până în dimineața zilei de 7 ianuarie, orele 02.00. „La plecare au luat cu ei registrul care conținea evidența operativă a documentelor secrete și un CD”, scrie în notă ofițerul SIPA.
Dan Tăpălagă confirmă că a văzut dosare la care nu avea acces Într-o declarație dată presei, acesta a declarat: „Am asistat în calitate de consilier la măsuri de securizare a arhivei SIPA, operațiune dispusă și realizată de ministrul Monica Macovei, în prezența unor persoane din conducerea Serviciului. Era într-o seară de vineri, la începututul lui 2005, din câte îmi amintesc, când cineva ne-a trasmis informația că se va încerca distrugerea/incendierea arhivei. Macovei l-a convocat pe ofițerul SIPA, Ovidiu Stoian, la minister și am plecat cu toții către sediul unde se afla arhiva SIPA, la clădirea Administrației Penitenciarelor”.

Pe lista celor care au mai vizitat arhiva SIPA, începând cu anul 2007, figurează Laurei-Iulia Scântei -vicepreședinte al Senatului, Horia Georgescu – fost șef ANI şi Monica Macovei – fost ministru al Justitiei.

To Top