Actualitate

MAE israelian atac la baionetă împotriva lui Soros : „Subminează acţiunile guvernelor democratic alese”

Campania iniţiată la Budapesta de premierul Viktor Orban împotriva miliardarului George Soros a aprins spiritele, după ce guvernul a ticsit capitala Ungaria cu afişe împotriva magnatului considerat “duşmanul patriei” şi “agentul marilor puteri”. Surprinzător, în sprijinul lui Orban a sărit Ministerul de externe israelian, care a comunicat official că “Soros subminează acţiunile guvernelor democratic alese prin intermediul finanţării unor ONG-uri”.

 ”Nu trebuie să permitem lui Soros să fie cel care va râde la sfârşit”, ori ”99% dintre unguri refuză imigraţia clandestină”, sunt doar câteva dintre mesajele afişelor cu care a fost împânzită Budapesta. Comunitatea evreiască ungară a condamnat campania lui Orban numind-o antisemită, ţinând cont de faptul că miliardarul naturalizat american s-a născut cu numele de Gyorgy Schwartz, dintr-o familie de evrei unguri.

Si ambasadorul israelian în Ungaria, Yossi Amrani, a criticat Campania guvernului Orban spunând că iniţiativa de a tipări afişe contra lui Soros ”evocă amintiri triste, dar împrăştie şi ură şi teamă”. Ulterior, în mod surprinzător, Ministerul de Externe israelian a remis un comunicat oficial în care afirmă că Soros este o ţintă legitimă pentru critici.

”În niciun caz declaraţia ambasadorului nu are ca obiectiv să delegitimeze critica împotriva lui George Soros, care subminează acţiunile guvernelor democratic alese prin intermediul finanţării organizaţiilor care defăimează statul evreiesc”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Emmanuel Nahshon, adăugând că Soros finanțează organizații „care defăimează statul Israel și caută să îi nege dreptul la apărare”. Cuvinte dure care demonstrează relaţia conflictuală dintre cunoscutul speculant şi statul Israel.

Decizia neobișnuită a Ministerului de Externe israelian de a emite un comunicat de clarificare a comentariilor unuia dintre ambasadorii săi intervine cu câteva zile înainte ca premierul Benjamin Netanyahu, care deţine şi portofoliul externelor al Israelului, urmează să îl viziteze pe Orban.

Ca și Ungaria, Israelul a adoptat o legislație ce urmărește să limiteze influența ONG-urilor care primesc o mare parte din finanțare din străinătate. Printre organizațiile finanțate de Soros se numără Human Rights Watch, care este adesea critică în legătură cu ocupația israeliană a Cisiordaniei și politicilor Israelului față de palestinieni.

În luna aprilie a.c., executivul de la Budapesta a aprobat un proiect de lege care limitează autonomia Universităţii fondată de George Soros şi de Open Society, motivul fiind acela că în absenţa unei asemenea reglementări legale s-ar fi menţinut valabil sistemul care ar fi dat universităţii  sorosiste privilegii mai mari decât ale celor ungureşti pure, de care acestea nu se pot bucura.

To Top