Actualitate

Magistrații europeni condamnă implicarea SRI în justiție şi îi cer lui Iohannis să denunțe protocoale secrete

Organizatia magistratilor europeni MEDEL “condamnă cu fermitate încheierea de protocoale secrete între instituţiile din cadrul autorităţii judecătoresti şi SRI, ce subminează statul de drept, democraţia, independenţa sistemului judiciar şi dreptul la un proces echitabil, încălcând astfel drepturile fundamentale ale românilor, protejate de Constituţie şi de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, se afirmă într-o Rezoluţie adoptată în plenara de la Bruxelles din data de 24 mai 2018.

Prin aceeasi Rezolutie, organizatia indeamna la incetarea atacurilor impotriva Curtii Constitutionale si solicita Presedintelui Romaniei Klaus Iohannis sa denunte public aceste protocoale si totodata, in calitate de presedinte al CSAT, sa se asigure ca “serviciile secrete nu mai intervin in niciun mod in procesul judiciar”.

Magistratii europeni “cer autoritatilor Uniunii Europene sa sustina cu fermitate ca lupta impotriva coruptiei nu poate fi realizata prin utilizarea metodelor nedemocratice de investigare penala, similare celor sovietice”.

Organizatia a mai solicitat “publicarea tuturor protocoalelor incheiate intre institutiile din cadrul autoritatii judecatoresti si serviciile secrete romanesti, astfel incat acestea sa poata fi evaluate de catre societate, magistrati si avocati’.

Nu in ultimul rand, MEDEL “saluta decizia actualului CSM de a publica protocolul secret incheiat de Consiliul precedent cu SRI si incurajeaza Consiliul sa ia toate masurile necesare pentru a clarifica pe deplin modul, metodele si amploarea implicarii SRI in procedurile judiciare”.

“Vom adresa institutiilor europene ingrijorarile noastre cu privire la implicarea servicilor secrete romanesti in justitie si le vom cere sa ia pozitie impotriva acestei situatii contrare legii, de vreme ce situatia din Romania nesocoteste grav valorile europene, incalcand in acelasi timp democratia, statul de drept si drepturile omului din acesta tara”, a declarat Felipe Marques, presedinte MEDEL.

Rezolutia a fost adoptata de MEDEL in urma unei intalniri avute de conducerea asociatiei cu Emmanuel Crabit, Director Drepturi Fundamentale si Statul de Drept DG – JUST din cadrul Comisiei Europene.

In cadrul intalnirii, reprezentantii MEDEL i-au inaintat lui Crabit un raport din partea UNJR privind ingerinta serviciilor de informatii in justitia din Romania, care poate fi accesat la adresa: Romanian Judges Union – Report on the unlawful involvement of the Romanian secret intelligence agencies through secret protocols in the Romanian judiciary system.

MEDEL este o asociatie profesionala a judecatarilor si procurorilor europeni, ce are ca membri un numar de 22 de asociatii nationale din 15 state europene si are ca principal scop apararea independentei justitei, a democratiei si a drepturilor fundamentale ale omului.

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania este membra a MEDEL din anul 2008, iar in prezent reprezentanta UNJR ocupa functia de secretar general al organizatiei.

Rezolutia in orginal a MEDEL poate fi consultata pe site-ul organizatiei.

Prezentam in continuare rezolutia integrala:

Rezoluţie privind protejarea independenţei sistemului judiciar din România împotriva ingerinţelor secrete şi contrare legii ale serviciilor de informaţii

Magistrats Européens pour la Démocratie et Les Libertés (MEDEL), întâlnindu-se la Bruxelles, Belgia, pe 24 mai 2018,

Reamintind rezoluţiile anterioare ale MEDEL prin care s-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la “implicarea ilegală a Serviciului Român de Informaţii (SRI) în justiţie” şi la faptul că instanţele au devenit “câmp tactic” de operaţiuni speciale pentru SRI (25 mai 2015), precum şi cu privire la faptul că SRI participă la investigaţii penale în baza unor “proceduri clasificate şi protocoale secrete” cu procurorii (16 mai 2016),

Constatând, cu stupoare, în 2018, că toate instituţiile din cadrul autorităţii judecătoreşti (Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, CSM, Inspecţia Judiciară şi Ministerul Public – PICCJ) au încheiat protocoale secrete cu SRI.

Văzând numărul tot mai mare de achitări în cazurile de corupţie în care sunt implicate persoane publice româneşti de rang înalt,

Observând un număr tot mai mare de atacuri publice împotriva Curţii Constituţionale din România,

Remarcând că autorităţile UE nu vorbesc despre interferenţa serviciilor secrete româneşti în sistemul judiciar, in condiţiile în care analizează sistemul judiciar românesc strict din punctul de vedere al combaterii corupţiei,

Adoptă prezenta rezoluţie prin care:

  1. Condamnă cu fermitate încheierea de protocoale secrete între instituţiile din cadrul autorităţii judecătoreşti şi SRI, ce subminează statul de drept, democraţia, independenţa sistemului judiciar şi dreptul la un proces echitabil, încălcând astfel drepturile fundamentale ale românilor protejate de Constituţie şi de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
  2. Cere autorităţile UE să afirme cu fermitate că lupta împotriva corupţiei nu poate fi realizată prin utilizarea de metode nedemocratice de investigare penală, similare celor sovietice.
  3. Solicită publicarea tuturor protocoalelor încheiate între instituţiile din cadrul autorităţii judecătoreşti şi serviciile secrete româneşti, astfel încât acestea să poată fi evaluate de către societate, magistraţi şi avocaţi.
  4. Cere Preşedintelui României, Klaus Iohannis, să adopte o poziţie publică fermă în sensul denunţării acestor protocoale şi să ia măsuri concrete, în calitate de preşedinte al CSAT, pentru a se asigura că serviciile secrete nu mai intervin în niciun mod în procesul judiciar.
  5. Solicită încetarea atacurilor împotriva Curţii Constituţionale din România, care subminează încrederea într-o instituţie fundamentală ce protejează statul de drept şi drepturile omului.
  6. Salută decizia actualului CSM de a publica protocolul secret încheiat de Consiliul precedent cu SRI şi încurajează Consiliul să ia toate măsurile necesare pentru a clarifica pe deplin modul, metodele şi amploarea implicării SRI în procedurile judiciare.

MEDEL va continua să susţină toate acţiunile magistraţilor români având ca obiect protejarea independenţei sistemului judiciar de influenţa serviciilor secrete şi va continua să prezinte această situaţie fără precedent din România în cadrul discuţiilor cu oficialii UE.

 

To Top