Actualitate

Misterul construirii piramidelor a fost deconspirat

Una dintre cele mai mari enigme ale istoriei pare a-şi fi găsit răspunsul. Cum au reuşit muncitorii din Egiptul Antic să transporte sute de mii de tone de piatră pentru a construi piramidele? Un papirus egiptean antic, scris de un supraveghetor al lucrărilor pe nume Merer, oferă explicaţiile.

Noile descoperiri făcute pe un sit din Cairo au arătat care erau metodele de transport folosite de vechii egipteni: bărci construite special pentru a transporta blocuri uriașe de piatră. Miile de tone de piatră erau cărate pe bărci din lemn de-a lungul râului Nil, construite din scânduri solide și funii, scrie The Independent.

Blocurile, care cântăreau aproximativ 2,5 tone fiecare, au fost transportate printr-un sistem de canale speciale care duceau toate într-un fel de port situat la doar câțiva metri distanță de baza Marii Piramide. Papirusul antic explică în detaliu cum pietrele au fost mutate din bazinul Tura sute de kilometri până la Giza, cu ajutorul canalelor artificiale de apă. Arheologul Mark Lehner, care a cercetat papirusul, a descoperit sub platoul de la Giza tuneluri, care indică existența în trecut a unor canale de apă.

Marea Piramidă din Giza, construită de faraonul Khufu (Cheops) din a IV-a Dinastie, în jurul anului 2560 î. Hr. pentru a servi drept mormânt acestuia, a fost cea mai înaltă construcție din lume mai mult de 43 de secole, până în secolul al XIX-lea în 1889 când a fost construit Turnul Eiffel. Avea, la început o înălţime de 146 metri (azi are 138 metri), latura de 227 metri şi a fost construită din 2.521.000 m cubi de piatră.

Noile descoperiri vor fi prezentate în cadrul documentarului “Egypt’s Great Pyramid: The New Evidence”, care va fi difuzat pe Channel 4.

To Top