Actualitate

Moscova duce artileria grea de rachete în Crimeea

Rusia a desfăşurat o nouă unitate – a doua la număr – de sisteme antiaeriene S-400 Triumf (cod de identificare NATO SA-21 Growler) – un sistem avansat de rachete sol-aer – în Crimeea pentru a controla graniţa cu Ucraina, relatează miercuri agenţia oficială de presă RIA Novosti. Moscova şi-a motivat gestul prin faptul că autorităţile de la Kiev încearcă să se doteze cu rachete de croazieră care ar pune în pericol peninsula anexată de Rusia în martie 2014.

Noua unitate de sisteme antiaeriene S-400 Triumf, instalată la Sevastopol, va controla spaţiul aerian dintre Chongar şi Armiansk la graniţa cu Ucraina, a indicat pentru agenţia menţionată de presă o sursă din cadrul structurilor de putere din peninsula care face parte în prezent din Federaţia Rusă. Sarcina celei de-a doua unităţi de sisteme S-400 este de a detecta la timp şi în caz de necesitate de a distruge aparate aeriene venite dinspre Ucraina şi care ar reprezenta un pericol pentru Crimeea.

 

Instalarea noii unităţi de S-400 la Sevastopol este un semnal de avertizare pentru dezvoltatorii de rachete ucraineni, a declarat miercuri  Dmitri Belik, deputat în Duma de Stat din partea Sevastopolului. „Unităţile de S-400 din Sevastopol şi din Feodosia sunt gata să respingă potenţialele ameninţări cu rachete dinspre Ucraina. Indiferent ce ar testa tacticienii de la Kiev, orice fel de aparat sau proiectil care va trece frontiera aeriană a peninsulei, fără autorizaţie, va fi cu siguranţă doborât – fie că se îndreaptă în direcţia podului din Crimeea, fie în cea a sanatoriilor din Eupatoria. Voi spune un singur lucru: orice încercare de a testa apărarea noastră antiaeriană se va sfârşi prost. Unităţile de sisteme antiaeriene S-400, instalate în diferite locuri ale peninsulei formează un cerc strâns antiaerian în jurul peninsulei, fără zone moarte”, a avertizat Belik.

Încă din 2017, Kievul declarase că modele de rachete cu rază medie de acţiune, care au fost testate în cursul anului 2016, ar putea să intre în producţie în 2017 pentru a echipa forţele armatei ucrainene. Secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare (SNBO), Oleksandr Turcinov, indicase că unele din noile versiuni modificate de rachete tactice sunt capabile să lovească ţinte la o distanţă de până la 700 de kilometri şi pot deveni un factor de descurajare a Rusiei.

Potrivit portalului ucrainean Depo.ua, ar fi vorba de rachete Olha şi Grom, dezvoltate de concernul Iujmaş, care ar putea contracara sistemele operativ-tactice ruseşti Iskander-M.

To Top