Actualitate

Nou-născuţii, lăsaţi deoparte: Guvernul Tudose încalcă legea din cauza problemelor bugetare

Conform Legii nr. 1/2011 a educației naționale, statul roman se angaja ca de la 1 ianuarie 2012 să acorde pentru finanţarea educaţiei naţionale un procent de minimum 6% din produsul intern brut al anului respective, iar de la 1 ianuarie 2013 să acorde, în scop educațional, suma de 500 de euro pentru fiecare copil născut după data intrării în vigoare a actului normative menţionat.

Numai că aceste prevederi legale nu au fost niciodată puse în aplicare.

Deși suma de 500 de euro ar fi trebuit acordată nou – născuţilor încă din 2013, autoritățile au tot amânat aplicarea prevederii legale care le oferă copiilor acest drept.

Fostul Guvern a stabilit, anul trecut, prin OUG nr. 99/2016, ca suma de 500 de euro pentru fiecare copil născut să se acorde începând din luna martie a acestui an. Insa, la începutul anului, noul Guvern a mai amânat o dată acordarea către nou-născuţi a acestor sume legale, până în 2018, prin OUG nr. 9/2017.

In mod normal nou-născuţii ar trebui să primească nu primescă sumele prevăzute în Legea educaţiei naţionale de la 1 ianuarie 2018. Cu toate acestea, nici Guvernul Tudose nu a prevăzut aceşti bani în bugetul de stat.

To Top