Actualitate

Numele şi imaginea lui Arsenie Boca, dar şi pâinea noastră cea de toate zilele au fost „privatizate” de … un ungur

Imaginea și numele părintelui Arsenie Boca, supranumit și Sfântul Ardealului, cea mai proeminentă figură a ortodoxiei Românești din ultimele decenii, au ajuns proprietatea unui cetăţean româno-maghiar implicat în tot soiul de afaceri dubioase.

Conform datelor oficiale ale Oficiului European de Proprietate Intelectuală (EUIPO), cetăţeanul Andor Sandor, cu domiciliul în strada Belsonyir Tanya 93/d, localitatea Kecskemet din Ungaria, a înregistrat la nivel european mărcile “Arsenie” (număr 015760382), “Pâinea noastră cea de toate zilele Pr. Pâine Arsenie” (număr 016722712), precum şi imagine “Pr. Arsenie Boca” (număr 003564582-0001).

La Oficiul European de Proprietate Intelectuală (EUIPO) Andor Sandor a înregistrat mărcile “Arsenie” si “Pâinea noastră cea de toate zilele Pr. Pâine Arsenie”

Andor Sandor a înregistrat la EUIPO şi imaginea “Pr. Arsenie Boca”

Datele de identificare ale lui Sandor Andor

 

Deşi la EUIPO Andor Sandor figurează ca deţinător legal al drepturilor de proprietate intelectuală asupra „mărcilor” amintite, totuşi se pare că acesta le-a cesionat către Additional Woldwide Care Service LTD, cu sediul în Marea Britanie, companie pe care o deţine.

Jurnaliştii orădeni de la Bihoreanul.ro au descoperit că Alexandru Andor, căuta încă din 2016 specialişti în proprietate intelectuală care să îl ajute la înregistrarea mărcii comerciale Părintele Arsenie Boca, nu la OSIM, ci direct la Oficiul European.

Socoteala acestuia era aceea că atăta vreme cât Arsenie Boca nu a avut urmaşi, iar Biserica Ortodoxă Română nu l-a canonizat pentru a-i putea revendica numele, nu va întâmpina nicio piedică.

Şi a calculat corect: a înregistrat mărcile amintite mai sus şi imaginea părintelui pe numele său, iar marca “Boca părintele” a înregistrat-o pe numele Dianei Talpoş, cu care s-a însurat în toamna anului 2017.

Motivul: profiturile anuale estimate din vânzarea de materiale bisericeşti cu chipul sau numele lui Arsenie Boca sunt restimate la peste 25 de milioane de euro.

Ulterior, probabil conştient de scandalul care se va isca, din dorinţa de a şterge urmele, Andor Sandor a cedat licențele mărcilor către SC PULSE ESCAPE SRL din Arad, al cărei proprietar este arădeanul Gheorghe Emanuel Daniel (24 ani), un instructor de Aikido la Arad.

Aradeanul Gheorghe Emanuel Daniel, patronul Pulse Escape SRL, a aratat Politiei ca a primit de la Additional Woldwide Care Service LTD marcile obtinute de Sandor Andor

 

Recent, noul proprietar al mărcilor înregistrate de ungurul Andor Sandor a descins cu Poliţia la mai mulţi comercianţi de suveniruri din târgul de lângă Prislop (Hunedoara), unde se află mormântul părintelui Arsenie Boca, şi a înmânat notificări negustorii de suveniruri cu chipul lui Arsenie Boca, prin care i-a anunţat că nu mai pot vinde produse imprimate cu numele şi imaginea duhovnicului fără o licenţă din partea firmei sale. Licenţă, care se obţine, bineînţeles, pe bani grei!

Instiintarea remisă comercianţilor de obiecte bisericeşti cu imaginea lui Arsenie Boca

„Pentru a intra în legalitate, aveţi posibilitatea să luaţi licenţă din partea deţinătorului mărcii înregistrate, prin încheierea unui contract şi achiziţia unor holograme care urmează să fie aplicate pe toate produsele (…) În caz contrar, vom formula în justiţie atât acţiuni civile, cât şi penale, pentru ocrotirea dreptului nostru legitim”, se arată în notificările remise comercianţilor şi semnate de avocatul Lucian Buzlea.

Practic, de acum încolo, comercianţii de suveniruri care folosesc marca “Arsenie Boca” riscă dosare penale dacă nu obţin licenţă de comercializare a produselor cu numele şi imaginea duhovnicului fără o licenţă emisă de PULSE ESCAPE SRL.

Deja, ieri, la Arad, ca urmare a sesizării lui Gheorghe Emanuel Daniel (proprietarul PULSE ESCAPE SRL) cu privire la „săvârșirea unei infracțiuni în flagrant delict și încălcarea drepturilor de proprietate comițând infracțiunea de contrabandă”, poliţişti de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Arad au ridicat de la un magazin zeci de icoane, cărţi şi suveniruri cu imaginea lui Arsenie Boca pe motiv că vânzătorul comercializează “produse care prezentau însemnele unei mărci înregistrate”.

 

  • Cine este de fapt proprietarul mărcii şi a imaginii “Arsenie Boca”

Conform jurnaliştilor de la Bihoreanul.ro, Andor Sandor ar fi de fapt Alexandru Andor, un personaj inculpat într-un mega-dosar instrumentat de DIICOT Oradea, care vizează 11 persoane fizice şi 12 persoane juridice care ar fi comis o fraudă de 34 de milioane de lei. Din ancheta DIICOT a reieşit că gruparea din care ar fi făcut parte Andor a acţionat prin metoda suveică, realizând serii de cumpărări şi vânzări între mai multe firme, pentru a se pierde urmele celor care datorau plata TVA către stat. Pentru a încurca şi mai mult eventualele controale, actele societăţilor au fost distruse, iar firmele rebotezate şi cesionate altor persoane. Unele erau trecute pe numele unor străini, cetăţeni sârbi sau persoane cu handicap din Ungaria.

Dosarul penal respectiv a fost trimis în judecată în 2016, dar Curtea de Apel Oradea l-a restituit procurorilor toamna trecută deoarece rechizitoriul întocmit de fostul şef al DIICOT Oradea, Mitică Miu, era neclar, faptele fiind descrise prea alambicat pentru ca judecătorii să înţeleagă încrengătura de combinaţii financiare.

În mod surprinzător, până acum, procurorii nu au reuşti să identifice pe numele lui Alexandru Andor bunuri mobile sau immobile pe care să le sechestreze pentru a recupera o parte din prejudiciu.

Acum, procurorii au prilejul de a-i pune sechestru lui Alexandru Andor chiar pe mărcile cu numele şi imaginea lui Arsenie Boca, pe care cetăţeanul româno-maghiar le deţine în mod indirect, prin  interpuşi.

 

Imaginea lui Arsenie Boca a devenit proprietate privata!

 

Pâinea noastră cea de toate zilele Pr. Pâine Arsenie a devenit marca inregistrata!

To Top