Actualitate

O vulnerabilitate din WhatsApp oferă posibilitatea oricui să ne afle secretele

Serviciul de mesagerie WhatsApp are unele neajunsuri, iar unul dintre acestea îi poate lăsa pe alții să-ți afle programul zilnic. Problema apare din cauza funcțiilor de ”last seen” și ”online status”, integrate în aplicație.

Pentru a demonstra modul în care datele colectate pot fi “abuzate”, inginerul software Rob Heaton a imaginat un scenariu în care a creat o extensie de Chrome prin care supraveghează și înregistrează activitatea contactelor sale de pe WhatsApp.

Utilizatorii pot dezactiva funcția ”last seen”, dar nu şi funcția ”online status”, care dezvăluie că o persoană utilizează dispozitivul în mod activ. Astfel, orice utilziator din agendă poate afla cum ne petrecem timul, când şi cât dormim. Adunând toate aceste date, poți face niște estimări cu privire la când merge la culcare o persoană, cât timp doarme respectiva ”țintă”, se poate intui cu cine vorbește, se poate observa care dintre contactele tale vorbesc între ele.

Heaton spune că astfel de date pot fi colectate la scară largă și pot fi vândute apoi companiilor, în scopuri publicitare.

To Top